Отборът на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград остана непобеден в националното състезание „Горски многобой 2019“ в Хасково

Отборът на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград може да се чувства морален победител от завършилото национално състезание в Хасково

Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ – Хасково бе домакин на 12-то издание на националното състезание „Горски многобой“. Форумът се проведе на 7 и 8 май 2019 г. и събра общо 38 ученици (включително и 8 резерви) от 10 професионални гимназии в страната.

Официалното откриване се състоя на 7 май (вторник) в двора на ПГДС „Цар Иван Асен II“.

Успех на участниците пожела директорът на гимназията г-жа Маргарита Топалова.

Сред официалните гости на събитието бяха Станислав Дечев – областен управител на Хасково, Добри Беливанов – кмет на Хасково, Маргарита Гатева – държавен експерт „Професионално образование“ в МОН, Христина Боева – началник на РУО – Хасково, инж. Йордан Палигоров – директор на дирекция „Инвентаризация и планиране“ в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), инж. Любомир Илиев – директор на ДГС „Хасково“, инж. Георги Масларов – директор на общинското лесничейство в Хасково, преподавателите от Лесотехнически университет доц. д-р Димитър Георгиев, гл. ас. д-р Евгени Цавков и ас. инж. Димитър Пеев, представители на фирмите „Андреас Штил“ ЕООД и Husqvarna, директори на училища и други.

Официалните гости по време на откриването

Участниците в 12-то издание на състезанието бяха поздравени и от областния управител Станислав Дечев, кметът Добри Беливанов и експертът от МОН Маргарита Гатева.

Инж. Йордан Палигоров прочете поздравителен адрес от изпълнителния директор на ИАГ инж. Мирослав Джупаров.

Инж. Йордан Палигоров представя поздравителния адрес от ИАГ

„Поздравявам всички млади хора, които са тук. Образованието е най-голямата инвестиция, която можем да направим, и надявам се, разбирате, че сериозното Ви отношение към обучението гарантира пълноценна реализация. Ще се радвам всеки от Вас да намери своето място в горската система след като приключи професионалното си обучение“, подчерта той.

Инж. Йордан Палигоров връчи почетния знак на ИАГ на директора на ПГДС „Цар Иван Асен II“ г-жа Маргарита Топалова.

Мажоретките на ПГДС „Цар Иван Асен II“ също се включиха в откриването

Церемонията по откриването на националното състезание включваше богата програма, подготвена от домакините. В нея се включиха мажоретният състав на гимназията и ансамбъл „Хасково“. С индивидуални изпълнения се отличиха също и възпитаниците на училището Борислава Иванова – шампионка по спортна аеробика и певицата Самуела Давидова.

Веднага след церемонията по откриването в корпус 2 на ПГДС „Цар Иван Асен II“ се проведе и техническата конференция.

На нея бяха изтеглени отборните номера на дърветата за поваляне, както и индивидуалните състезателни номера на всеки един от 30 ученици. Също така бе представен и съставът на комисиите по отделните пунктове.

Всеки отбор включваше по трима ученика, които бяха представители на ПЛТГ „Никола Вапцаров” – Банско, ПГГСД „Стефан Божков“ – Батак, ЛПГ – Берковица, ПГГСД „Николай Хайтов” – Варна, НПГГС ”Христо Ботев” – Велинград, ПГСГС – Кърджали, НПГГСД „Сава Младенов“ – Тетевен, ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково, ПГСГСТ „Никола Вапцаров“ – Чепеларе и ПГЗС „Александър Стамболийски“ – с. Чомаковци.

На отбора на НПГГС „Христо Ботев“ се падна дърво №8, изтеглен от главния треньор на тима инж. Ася Линчева.

Индивидуалните стартови номера за тримата ни състезатели бяха №7 за Николай Лявов, №18 за Хасан Барутчиев и №30 за Иван Гогов. По време на техническата конференция бе извършен и задължителния инструктаж на участниците в състезанието. 

След приключване на техническата конференция всички се насочиха към състезателното трасе, разположено в местността „Кенана“ край Хасково.

№18 донесе късмет на Хасан Барутчиев

Домакините бяха избрали за поваляне дървета от черен бор. Интересното бе, че в района на сечището имаше дървета леко пострадали от низов пожар, обхванал района наскоро.

Дърво №8 се падна на велинградския отбор

Точно в 9:00 ч. на 8 май бе даден старт на първия етап от състезанието, в който участниците се представят индивидуално. В него те трябваше да преминат горски терен в м. Кенана с обща дължина около 2 км.

Николай Лявов наложи отлично бегово темпо по време на състезанието

По трасето последователно бяха разположени пунктове за:
– разпознаване на гъби, насекомни вредители и повреди от тях, следи от птици и бозайници, на дървесни видове по клонки, семена и проби;
– стрелба с пневматично оръжие ;
– спортен риболов;
– садене на фиданки.

Служителите на ИАГ инспектираха трасето

Участниците в състезанието демонстрираха своите знания и умения в областта на горското и ловното стопанство.

Комисията на старта се справи отлично със задълженията си

НПГГС „Христо Ботев“ имаше свои представители във всички 5 комисии в първия етап. Заместник-директорът инж. Надежда Ганчева бе в комисията по разпознаване на дървесни видове, следи от птици и бозайници, вредители и болести, инж. Филип Устабашиев бе част от състава на комисията за стрелба с пневматично оръжие, инж. Ирина Ачева следеше за спазването на правилата в зоната за спортен риболов, инж. Цветан Чечев участваше в пункта за садене на фиданки, а Димитър Муртин бе в журито на старт-финала.

Най-труден в първия състезателен етап се оказа пункт №1, свързан с разпознаване на дървесни видове, следи от птици и бозайници, вредители и болести. Победител с 0 наказателни точки в него стана Никола Ганчев от отбора на Тетевен. Отлично представяне на този пункт записаха тримата наши представители – Хасан Барутчиев, Иван Гогов и Николай Лявов.

Инж. Филип Устабашиев (в средата) бе част от комисията на пункта „Стрелба с пневматично оръжие“

На пункт №2 велинградските ученици имаха тотална доминация. Само двама състезатели демонстрираха точна стрелба и не допуснаха наказания. Най-бърз на огневия рубеж бе Хасан Барутчиев, който записа три нули за 27.12 секунди, а съотборникът му Иван Гогов постигна същият резултат с време 33.39 секунди. Третият ни представител Николай Лявов също бе много прецизен и излезе от пункта за стрелба само с една наказателна минута.

Хасан Барутчиев демонстрира точен мерник на пункта за стрелба

Всички 30 състезатели натрупаха допълнително време в дисциплината „Спортен риболов“. Най-добре и тук се справи Хасан Барутчиев. Възпитаникът на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград бе един от двамата участници, които добавиха само по 1 наказателна минута към времето си.

Изключително коварен се оказа и пункта за садене на фиданки, където комисията за първи път в историята наложи толкова много наказания. Почти всички състезатели с изключение на двама натрупаха допълнителни минути за своето представяне. Най-прецизен в саденето бе Даниел Тонев от ПГДС „Цар Иван Асен II“.

Най-многобройна бе комисията на СТАРТ – ФИНАЛ. Тя обобщи чистото време за преминаване на трасето от всеки един участник. Тук резултатите имат условен характер, тъй като бързината не винаги е обективен критерий за качествени знания и умения от страна на учениците.

Обобщените резултати от първия етап донесоха много поводи за гордост за възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Шампион в надпреварата стана капитанът на тима Хасан Барутчиев. Той остави своите преследвачи на огромна дистанция. Вторият Никола Ганчев от отбора на Тетевен завърши на 5:50 минути изоставане, а третият Серкан Сюлейман от тима на Хасково финишира на 6:50 минути.

Непосредствено след тримата медалисти се наредиха Николай Лявов и Иван Гогов, които оформиха топ 5 на класирането в първия етап и по този начин осигуриха закономерна победа за селекцията на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

Втората част от състезанието бе свързана с подготовка на бензиномоторен верижен трион за работа (разглобяване и сглобяване), поваляне, окастряне, разкройване и кубиране на иглолистно дърво и прецизно рязане на шайби върху трупи.

В комисията за подготовка на БМТ и прецизно рязане на шайби участва и инж. Ася Линчева от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Крайно неприятно впечатление направи поведението на председателя инж. Николай Попов. Бившият преподавател в ПГДС „Цар Иван Асен II“ значително изнерви обстановката, което повлия върху представянето на голяма част от участниците.

Именно от този пункт доста субективно бе започната и активната кампания по изместването на велинградския отбор от първото място в комплексното класиране.

На първия ни участник Николай Лявов бяха добавени абсолютно незаслужено три наказателни минути за провисване на веригата, което само съдията от Чепеларе видя. Абсурдната санкция предизвика реакция от нашия тим, който в случая бе грубо ощетен. Ще припомним само, че подобно наказание в този му вид нямаше аналог сред 104 участници на приключилата преди месец в Босна и Херцеговина горска олимпиада, на която велинградският тим участва.

Така изглежда „провисналата верига“ на Николай Лявов, която „натовари“ велинградчани със „скромните“ 3 наказателни точки, тоест минути

При сглобяването и разглобяването впечатляващ резултат записа Иван Гогов, който направи упражнението за 20 секунди, което накара част от зрителите да го сравнят с извънземен.

Иван Гогов се справи за 20 секунди с разглобяването и сглобяването на БМТ

Със солиден аванс от 14:40 минути преди отбора на Хасково, велинградският отбор пристигна в сечището за поваляне, разкройване, разтрупване и кубиране на иглолистно дърво.

Нашият тим имаше трудната задача да повали черен бор с диаметър на гръдна височина близо 50 см. С много майсторство капитанът Хасан Барутчиев „приземи“ едроразмерното стъбло на 50 см от колчето. След приключване на работата на комисията с председател доц. д-р Димитър Георгиев от ЛТУ станаха ясни и крайните резултати от последната комисия, които всъщност се оказаха решаващи.

С присъдените на НПГГС „Христо Ботев“ общо 24 наказателни точки срещу 9 за домакините от Хасково бе заличена убедителната преднина на велинградчани до момента. Отборът на ПГДС „Цар Иван Асен II“ спечели комплексната победа с аванс от 20 секунди. Подобна микроскопична разлика, която се равнява приблизително на 0,3 точки се получава за първи път в 12-годишната история на състезанието.

Крайният резултат, като функция от всички състезателни пунктове, със сигурност поражда много въпроси (удобни и неудобни) към домакините и отделни комисии . Това е така, защото тежестта на всяка една от наложените наказателни точки във втория етап за отбора на НПГГС „Христо Ботев“ се оказа с изключително решаващо значение за определяне на шампиона. Доколко обективността при оценяването е била водещ фактор в състезанието трябва да кажат други хора…

Дали справедливостта възтържествува в Хасково или се случи нещо друго, се питаха и състезателите на НПГГС „Христо Ботев“…

Официалните резултати от 12-то издание на националното състезание „Горски многобой“ по традиция бяха обявени по време на празничната вечеря.

Наградите на индивидуалните победители по пунктове връчи г-жа Дарина Станчева – старши експерт по професионално образование и обучение към РУО – Хасково.

Най-добър в две от четирите дисциплини бе Хасан Барутчиев от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Капитанът на нашия отбор бе най-добър в пунктовете „Стрелба с пневматично оръжие“ и „Спортен риболов“.

Г-жа Дарина Станчева връчи наградите на индивидуалните победители

Гл. ас. д-р Евгени Цавков от Лесотехнически университет награди тримата най-добри състезатели в първия етап. За трета поредна година първенец стана възпитаник на НПГГС „Христо Ботев“. №1 в индивидуалното класиране напълно заслужено стана Хасан Барутчиев.

Гл. ас. д-р Евгени Цавков връчи шампионския медал на индивидуалния победител Хасан Барутчиев от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград

Областният управител на Хасково Станислав Дечев връчи купата за второто място на велинградския отбор с главен треньор инж. Ася Линчева и съставен от Хасан Барутчиев (капитан), Николай Лявов, Иван Гогов и Енгин Читак.

Нашите момчета получиха почетен плакет за своето представяне от ИАГ, който им връчи инж. Йордан Палигоров.

Всички отбори получиха награди от представителите за България на Stihl и Husqvarna, както и от директора на ДГС „Хасково“ инж. Любомир Илиев.

Директорът на ПГДС „Цар Иван Асен II“ г-жа Маргарита Топалова връчи награди от името на училището – домакин.

Преподавателите от ЛТУ – София получиха награди от г-жа Маргарита Топалова

МОН награди с плакети директорите на 10-те професионални гимназии за приноса им в развитието на професионалното образование. Отличията бяха връчени от инж. Маргарита Гатева.

Заслужено признание получи и инж. Ася Линчева. Дългогодишният преподавател в НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград получи индивидуален плакет от МОН за цялостен принос в развитието на професионалното образование.

Заслужено признание за инж. Ася Линчева (вляво) от МОН

Коментари:

коментара