Проект „Твоят час“, учебна 2017/18 г.

„Пръстен и китка, наречи ми!“ или как фолклорните традиции и модела на импровизационния театър, намериха допирни точкиНа  3-ти май от 14.00 ч. в двора на НПГГС „Христо Ботев“ участниците в клуб „Училище за театър“ по проект „Твоят час„ с ръководител г-жа Недялка Стефанова, избраха оригинална форма за заключителната си публична изява.Използвайки за декор естествената  пролетна красота на дървета и храсти в училищния двор, пресъздадоха един обичай от Чепинския край, наричането на китки за момите преди Гергьовден.Със съдействието на ръководството на НПГГС „ Христо Ботев „ , НЧ „ В. Левски – 1904 „ и експертната подкрепа на  Исторически музей Велинград,традицията оживя в пъстрите носии на момичетата, в закачките на наперените ергени и в магическите наричания на наречницата – Фатима Кейбашиева от 10”б”клас.Гости на събитието бяха, г-н Никола Делиев –общински съветник и председател на НЧ „ Васил Левски – 1904”, г-жа Мариана Зинкова, Директор дирекция „ХСД „ и г-жа Илиана Гешева , ст.екперт в дирекцията, г-жа Снежана Велева, Директор на Исторически музей и г-н Георги Куманов – етнолог.За всички присъстващи, учещите се в училището за театър,  успяха да пресъздадат не само обичая, но и една неповторима емоционална атмосфера,  която младите хора откриха в духа и ценностите на миналото.Двамата талантливи гайдари, Николай Лявов от 11”а” клас и Васил Игнатов – възпитаник на гимназията от випуск 2016, пристигнал специално от родния си град Кричим за събитието, както и артистичният тъпанджия  – Емил Кейбашиев, ученик в 10”Б”, направиха от импровизираната сцена своето поредно професионално изпълнение, за което получиха бурни аплодисменти от публиката.Така в дните преди Гергьовден, до чешмата и на кръстопът, момите „узнаха“ своите късмети за годината, а „ергените” ги завъртяха в пъстрото гергьовско хоро, като едно време.

  

Шампионски финал за клуб „Наслука“

С атрактивно състезание приключи богатата програма от дейности на клуб по интереси „Наслука“, създаден по проект „Твоят час“ и функциониращ за втора поредна година в НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.Представителната изява се проведе на 25 април (сряда) в двора на училището и предизвика сериозен интерес. Състезателното трасе включваше 2 основни пункта – „Риболов“ и „Стрелба с пневматично оръжие“, които бяха подготвени съгласно регламента на Националното състезание „Горски многобой“.Участниците в клуб „Наслука“ с ръководител инж. Филип Устабашиев премериха сили въпреки капризите на времето и дъждовното време на моменти. На старт застанаха ученици от XI и XII клас, които бяха представители на 9 различни области.В екипа по провеждане на надпреварата участваха трима преподаватели в НПГГС „Христо Ботев“. Инж. Филип Устабашиев контролираше пункта „Стрелба с пневматично оръжие“. Инж. Ирина Ачева отговаряше за пункта „Риболов“. Главен съдия на старт-финала бе Димитър Маргов. Той отчиташе състезателното време на участниците.Категорична победа в състезанието на клуб „Наслука“ извоюва Владимир Николов от XI „б“ клас. Втори се нареди Мюстеджеб Мехмед от XII „б“, а трети резултат постигна Енгин Читак от XI „б“.За всички участници в атрактивната надпревара бяха подготвени оригинални награди. Специалната изненада бе уникалната светлоотразителна ловна шапка, на която бе бродирано името на клуб „Наслука“.Награждаването на учениците извърши инж. Филип Устабашиев. Той пожела на членовете на клуба да използват своите шапки по време на бъдещите си ловни излети.

    

На училище за театър в Пловдив

На 23.03.2018 г. учениците от клуб „Училище за театър“ по проект „Твоят час“, заедно с ръководителя госпожа Недялка Стефанова, проведоха екскурзия до град Пловдив с цел: Посещение на Драматичен театър Пловдив и Античен Театър за обогатяване на знанията и наблюденията, относно процесите в театъра като културна институция от древността до днес.
В Драматичен театър Пловдив господин В. Кьорлински, мениджър програми и проекти, с интересен разказ и вълнуваща разходка в сградата на театъра ни въведе в специфичната атмосфера на подготовката на представлението – репетиционни зали, гримьорни, реквизитни помещения.
Учениците с интерес разгледаха някои костюми и сцената на голямата зала, подготвена са предстоящата премиера същата вечер.
Участниците в клуб „Училище за театър“ научиха интересни факти за сложното техническо обслужване на всяка постановка – осветление, звук, декори, грим, костюми. Имаха възможност да посетят камерна сцена, както и да видят и усетят величествената обстановка на голяма зала и нейната сцена с декорите за премиерата.
Господин Кьорлински разказа и някои интересни случки от „зад сцената” и посвети участниците в клуба в тънкостите на двете театрални школи – на Станиславски и Брехт.
След кратка фото пауза при Античния театър участниците в екскурзията имаха възможност да посетят и изложението „Природа, лов и риболов“.

ДЛС „Тракия“ бе домакин на демонстрационен турнир за кучета, работещи със стойка по системата „Св. Хуберт“

На 24 март 2018 г. (събота) на територията на ДЛС „Тракия“, в землището на с. Трилистник, се проведе демонстрационен турнир за кучета, работещи със стойка по системата на „Св. Хуберт“. Негови организатори бяха ИАГ и НЛРС – СЛРБ. Турнирът бе част от съпътстващите събития, включени в програмата на 24-та Международна изложба „ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ“, която се проведе от 21-ви до 25-ти март в Пловдив.За първи път на турнира по правилата на „Св. Хуберт“ в ДЛС „Тракия“ присъстваха и възпитаници на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Групата бе водена от зам.-директора на гимназията инж. Надежда Ганчева и преподавателите инж. Филип Устабашиев и инж. Цветан Чечев.Право на участие в демонстрационния турнир имаха 17 мъже и 4 жени, които заедно със своите четириноги партньори се включиха в оспорваната надпревара. Състезанието пък бе отлична възможност за учениците на НПГГС „Христо Ботев“ да обогатят познанията си в областта на кинологията.Жребият разпредели състезателите в три батерии със съдиите Любомир Стефанов, Соня Андонова, Йордан Каменов, Любомир Катронски, Младен Алексиев и Тончо Милев.В надпреварата при мъжете личаха имената на бивши възпитаници на нашето училище и изявени състезатели в подобен род турнири – Димитър Тодоров с английския си сетер Дино и Турхан Ибрям със своя английски пойнтер Перуци.След напрегнати баражи в късния следобед на 24 март се оформи следното класиране:

Мъже:

  1. Петър Ветренски от ЛРС-Пазарджик с курцхаар Дарко фром Ветренски
  2. Алексей Колев от ЛРС-Бургас – с английски пойнтер Веда
  3. Турхан Ибрям от ЛРС-Исперих – с английски пойнтер Перуци
  4. Димитър Колев  от ЛРС-Бургас – с английски пойнтер Берта
  5. Милен Тодоров от ЛРС-Стара Загора – с английски пойнтер Дейзи от Тодоров
  6. Димитър Тодоров от ЛРС Септември – с английски сетер Дино

Жени:

  1. Гергана Делчева от ЛРС-Димитровград – с английски пойнтер Брита от Ненковски
  2. Татяна Ангелова от ЛРС-Брезово – с курцхаар Доктор Дулитъл
  3. Йорданка Грешева от ЛРС-Горна Оряховица – с курцхаар Джаз вом Балканите
  4. Нели Николова от ЛРС-Годеч – с курцхаар Мия фром Ветренски

Церемонията по награждаването се извърши пред административната сграда на ДЛС „Чекерица“.Изпълнителна агенция по горите осигури купите и медалите за най-добрите при мъжете. Националното ловно-рибарско сдружение награди състезателите с ловни аксесоари, а официалните представители за България на немската кучешка храна Happy dog зарадваха главните действащи лица на турнира с храна за шампиони.     

Групите „Наслука“ и „Флора и фауна“ посетиха международно изложение в Пловдив

На 23 март 2018 г. (петък) ученици от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград посетиха Международното изложение „ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ“ в Пловдив. Организираната дейност бе осъществена по проект „Твоят час“. В нея се включиха учениците от група „Наслука“ с ръководител инж. Филип Устабашиев и група „Флора и фауна“ с ръководител инж. Ирина Ачева.Изложението в Пловдив се провежда за 24-ти път. През тази година то протича в периода от 21-ви до 25-ти март в Международен панаир – Пловдив. Международната изложба по традиция се превръща в място за срещи на любителите на лова, риболова и красивата природа.

Със свои щандове се представят държавните горски предприятия, ловните и дивечовъдни стопанства, регионалните дирекции по горите, производители и търговци на риболовно оборудване, ловно оръжие, боеприпаси, дрехи, екипировка, принадлежности за спорт и свободно време, националните паркове и резервати, природозащитни организации и издатели на литература на ловна и риболовна тематика.Със специализиран щанд на Международното изложение „ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ“ присъства и НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, което е и единственото учебно заведение със собствен щанд на форума. Именно оттам стартира и обиколката на международната изложба за възпитаниците на гимназията, които през учебната 2017/18 г. участват активно в дейностите на клубовете „Наслука“ и „Флора и фауна“.Учениците на гимназията бяха посрещнати изключително радушно на много от щандовете по време на изложението. Представителите на Природен парк „Витоша“ им бяха подготвили изненада. Те подариха на учениците на НПГГС „Христо Ботев“ образователни брошури, плакати и други информационни материали, издавани от парковата администрация и тематично свързани свързани с флората и фауната на парка.Много от възпитаниците на гимназията не пропуснаха да изпробват и своя мерник. В истинска атракция пък се превърна демонстрацията на ултрамодерната машина за рязане и цепене на дърва.Посещението на учениците от групите „Наслука“ и „Флора и фауна“, организирано по проект „Твоят час“, даде възможност на възпитаниците на гимназията да разширят знанията си и да придобият ценни впечатления в областта на лова и риболова.Основна цел на проект „Твоят час“ е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище. Проект „Твоят час“ се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG05M20P001-2.004 „РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ (ТВОЯТ ЧАС)“.

Пети юбилеен турнир по системата „Св. Хуберт“ в Пазарджик
Състезатели от цялата страна взеха участие в Петия юбилеен турнир по системата „Свети Хуберт“ за кучета, работещи със стойка. Тазгодишното му издание край Пазарджик се проведе на 10 февруари (събота). Турнирът носи името на основателя на местното сдружение „Сокол – 1893“ – Йосиф Хинек Майер и се организира по случай 125-та годишнина на организацията.За първи път сред зрителите на авторитетното състезание бяха и възпитаници на клуб „Наслука“ от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, водени от зам.-директора инж. Надежда Ганчева и преподавателите инж. Филип Устабашиев и инж. Цветан Чечев. Всички те са от XII клас на специалност „Горско и ловно стопанство“. Сред участниците в турнира имаше и бивши възпитаници на нашето учебно заведение.

Участието на НПГГС „Христо Ботев“ се реализира с активното съдействие на Димитър Тодоров – бивш възпитаник на училището ни, многократен шампион и призьор от национални и международни турнири за кучета, работещи със стойка по системата „Свети Хуберт“, за което благодарим!В отделните батерии, където се проведе тазгодишното издание на надпреварата се представиха сумарно 32 ловци с общо 45 ловни кучета от различни породи – дратхаар, сетер, пойнтер и други. Сред тях имаше представители на различни поколения в ловната кинология – от дебютанти до многократни шампиони.Елитни съдии оценяваха състезателите и техните четирикраки партньори. Сред реферите се отличиха Даниел Димитров, Александър Стойчев, Любомир Стефанов, Истилиян Маринков, Любомир Катронски, Николай Неделчев, Драгомир Костадинов и проф. Димитър Дандаринов.             

Коледари в Национална професионална гимназия „Христо Ботев“ – Велинград

На Игнажден / 20.12.2017г. /, директорът инж. Стефан Шулев и неговите заместници, ученици и учители посрещнаха Коледарска дружина. За автентичното коледно настроение допринесе изпълнението на гайдаря Николай Лявов – ученик в професионалната гимназия.
Гости на събитието бяха кметът на Община Велинград, д-р Костадин Коев, Мариана Зинкова – директор дирекция „ ХСД “ и Илиана Гешева – ст.експерт.


Коледарската дружина от клуб „Училище за театър” по проект „Твоя час” с ръководител госпожа Недялка Стефанова, пресъздаде традиционния обичай коледуване. Водени от своя Станеник коледарите благословиха за здраве, берекет и успехи своите директори, учители и съученици.


Господин Коев също прие благопожелание лично от Станеника.
Като домакини директорът инж. Шулев и госпожа Ганчева спазиха традицията и дариха коледарите.


Директорът разчупи обредния хляб и пожела здраве, успехи и благоденствие на целия екип в НПГГС „ Христо Ботев” и всички ученици.


На коледното тържество бяха връчени наградите за първо, второ и трето място от ежегодния конкурс „ Коледна украса”.


Наградите за класиралите се на второ място връчи госпожа Зинкова, а тези, които се класираха на трето място бяха наградени от инж. Ани Чечева- дългогодишен учител в гимназията, която малко преди това получи специални поздрави и красива коледна звезда за своя рожден ден.


Наградите за първо място бяха осигурени от Община Велинград и бяха връчени лично от  д-р Коев с поздрави и пожелания към всички присъстващи.


Специални награди за заемане на призови места в национални и международни конкурси бяха връчени от ръководството на гимназията на Фатима Кейбашиева, Любен Дизов и Юсеин Кердаков.


Коледното тържество в Националната професионална гимназия по горско стопанство
„Христо Ботев” завърши с красиво общо хоро под звуците на родопска гайда.

             

Ловното куче – партньор и верен помощник на ловеца

Какво отличава доброто ловно куче от останалите? Как се обучават кучета, работещи със стойка? – тези и много други въпроси ученици от XII клас от спец. „Горско и ловно стопанство“ на Националната гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ – Велинград имаха възможност да зададат към един от доказаните майстори в ловната кинология у нас Димитър Тодоров, който е бивш възпитаник на училището. Наши ученици посетиха неговия развъдник в град Костенец, където видяха кучета от породите Дратхаар и Английски сетер, а нашият гостоприемен домакин, определено доказа, че за него няма тайни при обучението на ловни кучета. Дори и в дъждовното време учениците успяха да видят няколко демонстрации за уменията на женския дратхаар Брита вом Белмекен, който е на 8,5-годишна възраст.

Много интересна, емоционална и зареждаща бе срещата на учениците ни с Димитър Тодоров – един успял човек, който е развил своето хоби и любов към лова и ловните кучета до изключително професионално ниво.

Срещата с него и посещението на развъдника му е част от програмата за стимулиране на изявени ученици с интерес към ловуването и работата с ловно куче, тъй като усилията на НГГС „Христо Ботев“ като учебно заведение с водещо място при подготовката на кадри в областта на Ловното стопанство винаги са насочени не само към усъвършенстване на теоретичното обучение, а и към обогатяване на практическите умения на нашите възпитаници.