102 г. от Балканската война

102 години от Балканската война – това бе поводът, събрал хора от различни възрасти и организации на местността Кара тепе на 10. 10.2014г. Тук на 06.10.2014г. се събира чета от около 180 души начело с войводата Иван Ботушанов, за да се включи във военни действия срещу турските войски. По традиция всяка година на това място се отбелязва подвигът на родолюбивите българи, а организацията на честването е дело на Дружество за защита на Родопите и Дружество „Родина”.

На мероприятието присъстваха представители на ОС Велинград, Отдел „Образование, култура и вероизповедание” към Община Велинград, горски стопанства „Селище”, „Чепино” и др. ПГГС „Христо Ботев” имаше своите участници в лицето на ученици, водени от Георги Кривулев- преподавател по история в гимназията, и Марина Богданова – преподавател по български език и литература. Учениците са членове на клубове „История на моето селище”, формирани по проекта”Успех”, чиято цел е да опознаят историята на родния край и делата на личности, оставили своята диря в нея.

Господин Емил Моллов, директор на СОУ „Васил Левски” и член на Дружеството за защита на Родопите, и ученици от гимназията , участници в СИП „Краезнание”, откриха честването и запознаха присъстващите с фактите и събитията от далечната 1912г.”Целта на това мероприятие е – изтъкна г-н Моллов – младите хора да се запознаят с делата на свои бележити предшественици, да помнят и уважават тези дела и така да се възпитават в дух на родолюбие.”

Присъстващите поднесоха цветя в знак на обич и признателност към българите, загинали за свободата на България. Учениците от ПГГС „Христо Ботев” се завърнаха в града, обогатени с нови знания за историята на своя роден край.

Повече снимки ТУК!

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *