Изложба на семейство Ракшиеви в Градската художествена галерия

На 16.10.2014г. ученици от ПГГС „Христо Ботев” присъстваха на откриването на две изложби в Градската художествена галерия ( Къщата на Баба Цвета).

По инициатива на Историческия музей във Велинград и етнолога Георги Куманов бяха представени произведения на Румен Ракшиев- графика и малка пластика, и на неговата съпруга – Недялка Русева-Ракшиева: изложба кене под надслов „Лале ли си, зюмбюл ли си”.Двете изложби бяха представени от доцент Светла Ракшиева – дъщеря на творците, организирала тази изява в знак на уважение към труда на своите родители.

Кенето представлява удивителна техника за изработване на шита дантела, която служи за украса на дрехи и платове – изкуство, което през епохата на Възраждането е било аристократично занимание. Изложбата на Румен Ракшиев пък показва скулптури и пластики от дърво – елени, митически същества и др.

На изложбата присъстваха художници от града, от училищата СОУ „Васил Левски”, СОУ „Св.Св. Кирил и Мвтодий” ОУ „Неофит Рилски” и др. Изкуството на сем. Ракшиеви доказва какви изящни предмети могат да бъдат създадени, когато е живо чувството за красота и за любов към творчеството.

Учениците от ПГГС „Христо Ботев” споделиха, че за тях бе истинско удоволствие да посетят изложбата.

Снимки ТУК!

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *