Екскурзия до Охрид

От 04.до 06.10.2014г. колективите на три професионални гимназии: ПГГС „Христо Ботев”- Велинград,ПГСС- град Нова Загора и ПГ по СГСТ „Н. Йонков Вапцаров”- Чепеларе, проведоха съвместна екскурзия до РМакедония. Посетени бяха много интересни забележителности в градовете Охрид, Струга, Скопие.

През първия ден групата посети Земеделско- шумарско училище „Горче Петров” в град Кавадарци, който е център на отглеждането на лози и винопроизводство. Най-впечатляващите посетени забележителности през следващите дни бяха Самуиловата крепост, църквата „Св. Климент Охридски”, манастира „Св. Наум”, а разходката с корабче по Охридското езеро достави удоволствие на всички.

Въпреки противоречивите гледни точки по отношение на българската история и мястото на Македония в нея, срещите на българи и македонци преминаха в дух на толерантност и уважение, а веселото прекарване в заведението „Де Лаго” първата вечер остави незабравими спомени у всички.

През последния ден времето не беше благосклонно към българската група, но това не попречи на разходката в центъра на град Скопие. Там направиха впечатление църквата „Св. Спас”, домът паметник на Майка Тереза, часовникът от полуразрушената сграда на гарата, оставен спрял на часа, в който стана голямото земетресение в Скопие през 1963г. Многобройните паметници в центъра на Скопие напомниха на всички, че историята може да има многобройни лица, а истината никога не е окончателна и абсолютна.

Завръщайки се от Македония, участниците в екскурзията ще съхранят незабравим спомен най-вече за красотата на град Охрид и неговото езеро, за многобройните църкви и манастири, построени сякаш за да напомнят, че духът и вярата на един народ не могат да бъдат унищожени въпреки превратностите на времето.

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *