Седмица на гората 2012 г.

Седмицата на гората, която традиционно се провежда у нас през първата седмица на месец април, тази година преминава под мото „Гората за децата”. В цялата страна бяха организирани мероприятия, насочени към работата за опазването на българската гора, защото грижата за нея е мъдра инвестиция за бъдещите поколения. И именно подрастващите са тези, които трябва да бъдат възпитани в любов към гората и всеотдайна работа в борбата против незаконната й сеч.

В ПГГС „Христо Ботев”, Велинград, където се обучават бъдещите лесовъди и защитници на българската гора, всеки ден от Седмицата на гората, бе ангажиран с различни мероприятия. Така възпитаниците на гимназията останаха верни на мотото: „Отговорността да пазим природата е наша”.

Празникът бе открит на 02.04.2012 в двора на училището с кратко слово от Директора на ПГГС „Христо Ботев” – инженер Стефан Шулев, който поздрави учениците като бъдещи радетели и пазители на гората, а също и своите колеги – лесовъди, които в този ден отбелязват и професионалния си празник. Господин Шулев проследи историята на тази инициатива, която датира от далечната 1860 година в Америка, щата Небраска, а по-късно преминава като традиция и на Европейския континент. В България Седмицата на гората се отбелязва от 1925 година и оттогава до днес това е време на равносметка на извършеното в защита на българската гора, както и на набелязване на  планове за бъдеща работа в тази област.

В ПГГС „Христо Ботев” ученици и учители още от първия ден подеха инициативи, с които да отбележат Седмицата. След учебните занятия на този ден ученици от 10а и 10б клас посетиха паметната плоча на лесовъда Васил Василев Попов, за да поднесат цветя в знак на признателност към всеотдайната му работа в защита на гората.Инженер Гевеза Драганова изнесе кратко слово за живота и дейността на лесовъда. Тази година се навършват 100 години от неговата смърт, когато на 02.02.1912 година е убит подло от точния изстрел на наемни убийци в гостилницата на хотел „Македония” в село Лъджене. На 07.04. 2006 година е открита паметна плоча  на Васил Попов, която се намира в началото на едноименната улица във Велинград.Обявена е и организираната инициатива на Съюза на лесовъдите в България за поставянето на паметни знаци край национално значими обекти, свързани с горската история. Плочата на Васил Попов е обновена няколко години по-късно от учениците на ПГГС „Христо Ботев” със съдействието на госпожа Ключкова, бивш възпитаник на училището и настоящ Председател на Сдружение „Да поработим за Велинград”. Васил Попов записва името си в историята на горското дело с големи букви заради своята упоритост и всеотдайност, поставил дълга и закона по-високо от своя живот.

Сред мъчениците, отдали живота си за българската гора, лесовъдската колегия е наредила и името на Христо Расуканов. Едва получил назначение за лесничей в Чепино, където пристига на 12.01.1904 година, на следващата сутрин е намерен мъртъв в стаята си в хотел „Македония” в село Лъджене. Днес признателните потомци са поставили паметна плоча в района на Учебно-опитно горско стопанство „Юндола”. Това място на 02.04.2012 година посетиха учениците от 9а клас на ПГГС „Христо Ботев”, за да поставят цветя и да почетат паметта на видния лесовъд.

Гората е неразривно свързана с живота и станала съдба на много лесовъди и горски деятели. Саможертвата на всички тях – бранителите на българската гора, трябва да помним винаги.

На втория ден от Седмицата на гората в ПГГС „Христо Ботев” бе проведен открит урок по физика при госпожа Людмила Алексиева. Урокът на тема „Лазери” също бе свързан с гората, като бе засегнат интересния въпрос за  евентуалното създаване на антипринтер в бъдеще. Той ще позволи рециклиране на хартия и така може да бъде осъществена икономия на хартия и оттам – на дървесина.

Поредното мероприятие, свързано със Седмицата на гората, се състоя на 04.04.2012 година. Най-малките ученици от гимназията – 8а клас, също посетиха паметната плоча на лесовъда Васил Попов. На събитието присъстваха гостите: госпожа Ключкова и инженер Кирил Цанов – име легенда в лесовъдските среди, бивш възпитаник на училището. Инженер Цанов разказа вълнуващи истории за лесовъдството в нашия край и призова настоящите ученици да следват достойния пример на всички онези бранители на българската гора, които са поставили любовта си към нея над всичко. Учениците от 8а клас, които са за първа година в ПГГС „Христо Ботев” и за първи път честват Седмицата на гората, с огромен интерес изслушаха разказите на присъстващите и обогатиха знанията си за развитието на лесовъдското дело в Чепинския край.

Участие в мероприятията, посветени на гората през тази седмица, взеха и учениците от 11а и 12а клас. На 05.04.2012 г. те, под ръководството на инженер Вергиния Иванова, извършиха залесяване в местността „Гъбарника”. Така те продължиха традицията да се създават нови декари гори – традиция, започнала още преди две години със създаването на коледната гора на Велинград в тази местност – инициатива на учениците от гимназията.

В края на Седмицата на гората възпитаниците на ПГГС „Христо Ботев” и техните преподаватели останаха удовлетворени от участието си в това мероприятие. Със своите дейности те оставиха посланието си към потомците – да обичат, ценят и пазят българската гора.

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *