Призови места за учениците на НПГГС „Христо Ботев“ в състезанието „Горски многобой“ на Лесотехнически университет

За първи път ученици премериха сили наравно със студенти в университетското издание на състезанието „Горски многобой“. Атрактивната надпревара, организирана от Студентски съвет, се проведе на 4 април (сряда) в двора на Лесотехнически университет. Състезанието бе част от богатата програма със събития, включени в тазгодишното честване на „Седмицата на гората“. Ръководството на Лесотехнически университет бе отправило специална покана към НПГГС „Христо Ботев“ за включване на гимназията в различните инициативи.НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград участва в състезанието „Горски многобой“ със собствен отбор от трима състезатели от XII клас. Георги Делиев, Йоан Уюров и Даниел Иванов се представиха впечатляващо и заеха призовите места в класирането. 

Водач на тима бе зам.-директорът инж. Надежда Ганчева. В групата бяха също и техните преподаватели и наставници в отделните дисциплини – инж. Ася Линчева, инж. Вергиния Иванова, инж. Ирина Ачева, инж. Цветан Чечев и инж. Филип Устабашиев.Общо 9 състезатели – шестима студенти от специалност „Горско стопанство“ и тримата ученици на НПГГС „Христо Ботев“ застанаха на старта. Сред студентите имаше и бивш възпитаник на гимназията – Тодор Шулев, който в момента е третокурсник в ЛТУ. Стартовият интервал бе през 5 минути.Пункт №1 (Ловно стопанство) включваше разпознаване на ловни птици и бозайници, както и техни следи.Пункт №2 (Спорт) бе свързан с хвърляне на ръчна граната в цел.Пункт №3 (Рибовъдство) проверяваше знанията на участниците в областта на рибовъдството, както и в практическите им умения по замятане с риболовен прът. Пункт №4 (Дендрология) бе зареден с експонати на иглолистни и широколистни видове.Пункт №5 (Ботаника) бе съставен с експонати на растителни видове.Пункт №6 (Горска таксация) изискваше от всеки участник да измери и изчисли обемът на дървесно стъбло.Пункт №7 (Механизация на дърводобива) обхващаше разглобяване и сглобяване на бензиномоторен трион.Пункт №8 (Горски култури) бе свързан със залесяването на фиданки.Пункт №9 (Горска фитопатология) включваше експонати от различни гъбни болести.Пункт №10 (Горска ентомология) бе изграден с експонати на различни насекомни вредители, съчетан и със снимков материал.Участниците попълваха състезателен картон на всеки от пунктовете под ръководството на отговорниците им. Освен преподаватели от ЛТУ на всяка маса имаше и представители на Студентски съвет. Главен отговорник на залесителния пункт бе инж. Вергиния Иванова.

Приятното време и добрата организация бе отлична предпоставка за високи резултати от страна на участниците. Тримата възпитаници на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград определено имаха пред себе си сериозно предизвикателство. Някои от пунктовете доста се различаваха от тези в класическия ученически вариант на състезанието „Горски многобой“. Част от учебното съдържание по отделните дисциплини, включено в университетската надпревара например, не се изучава в средното професионално образование. Това обстоятелство изискваше тримата възпитаници на НПГГС „Христо Ботев“ да разширят и обогатят своята подготовка  под ръководството на своите преподаватели по лесовъдски дисциплини.

Изключителни знания и умения демонстрира дванадесетокласникът на гимназията Георги Делиев. Той спечели убедително първото място. Втори се нареди неговият съученик от специалност „Горско и ловно стопанство“ в XII „в“ клас – Йоан Уюров. Третият ни представител Даниел Иванов също заслужи похвали за силното си представяне. Най-напред от студентите се класира Георги Георгиев.На 5 април (четвъртък) се проведе и официалната церемония по награждаване на най-добрите в състезанието „Горски многобой“. Деканът на Факултет „Горско стопанство“ доц. д-р Мариус Димитров връчи на зам.-директора инж. Надежда Ганчева наградите на учениците Георги Делиев, Йоан Уюров и Даниел Иванов. Инж. Ганчева подчерта пред присъстващите доброто сътрудничество между НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград и Лесотехнически университет. Своя поздравителен адрес към гимназията отправи и ректорът проф. дсн Иван Илиев, който отбеляза, че завършилите гимназията трябва да се гордеят, че са нейни възпитаници.

Коментари:

коментара