Откриването на изложба

На 20.11.2013 г. Историческият музей във Велинград тържествено откри изложба, посветена на. 1150-годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Изложбата е подготвена от посолството на Република Словакия в София, а във Велинград ще гостува до 03.12.2013 г.

На официалното откриване на изложбата присъстваха ученици от ПГГС „Христо Ботев”- членове на клубовете „Пътешественик” и „Историята на моето селище” по проект „Успех”.За гимназистите бе интересно да си припомнят факта, че България играе водеща роля в разпространението  на делото на Кирил и Методий из цяла Европа. След смъртта на  Методий във Великоморавия през 885 г. разпространението на славянската писменост се преустановява. Учениците на Кирил и Методий са приети в България от княз Борис, който им създава прекрасни условия за работа. Благодарение на това тази писменост оцелява. Днес на кирилица пишат 300 милиона души в света.

Откриването на изложбата във велинградския музей послучай тази бележита годишнина е важно събитие за града ни. На него присъстваха посланикът на Република Словакия г-н Мариан Якубоцки, който откри изложбата, г-н Георги Янчев – зам.-кмет на Община Велинград и други официални лица. Учениците от ПГГС „Христо Ботев” направиха много снимки и останаха удовлетворени, че са се докоснали през вековете до святото дело на братята Кирил и Методий.

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *