Национална конференция “Управление и устойчиво използване на биологичните ресурси”

ГОРАТА И НАШЕТО БЪДЕЩЕ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА МЛАДИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ И ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ

От 26 до 28 март 2010 година в базата на Учебно опитно горско стопанство “Г. Аврамов” – Юндола се проведе ІІ –та Национална студентска научна конференция “Управление и устойчиво използване на биологичните ресурси” организирана от Лесотехнически университет – София. Участваха студенти и докторанти от различни университети и висши училища от страната, както и ученици от професионални гимназии.

На конференцията достойно представиха свои разработки и ученици от ПГГС “Христо Ботев” – Велинград. Участници в научния форум бяха представители на клуб “Млад Европеец”, финансиран по проект “Млади лесовъди”, схема “Да направим училището привлекателно за младите хора”, ОП Развитие на човешките ресурси и ЕСФ. Те съвместно със своя научен ръководител инж. Любка Байлова няколко месеца разработваха темите свързани с Глобалните екологични проблеми, Устойчивото развитие, Екосистемните услуги от горите, Многофункционалното стопанисване на горите, както и ролята на горите за всички тези жизнено важни процеси. Тези теми учениците представиха на открит ЕКО урок на 10.02.2010 година в залата на Градската художествена галерия, а на националната студентска конференция представиха както тях, така и своите проучвания на общественото мнение за значимостта на посочените теми, както и за възможностите да помогнем на гората, а с това и на планетата си.

На базата на задълбочените си проучвания в своята разработка Надежда Малчева, Теодор Бегов и Петър Марков аргументирано посочиха и своите предложения за това, как правителствата, посредством своите структури в системата на горското стопанство, заедно с частния сектор , неправителствени и други групи могат да направят много неща заедно за да има бъдеще за гората и следващите поколения.

Валентин Карадалиев, член на клуб “Млад Природозащитник” пък показа как той и неговите приятели от клуба са избрали активно да работят за намаляване на ефекта от глобалните екологични проблеми. Той разказа за многобройните благотворителни инициативи на клуба си свързани с опазването на българската гора и планетата Земя от катастрофалните екологични тенденции.

Представянето на учениците от ПГГС “Христо Ботев” – Велинград бе аплодирано от всички присъстващи, а организаторите на конференцията, в лицето на доц. Иван Палигоров, изразиха своето огромно задоволство от разработката на младите си колеги и изразиха готовност за съвместна работа по научни и други проекти.

Инж. Любка Байлова – лектор на клуб “Млад Европеец” и научен ръководител на разработката “Гората и нашето бъдеще“

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *