Наши ученици на национално състезание по ловна стрелба

Богата, разнообразна и изпъстрена с много емоции, бе програмата на учениците от ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград на 1 април 2017 г. (събота). Възпитаниците на гимназията присъстваха на Националното състезание по ловна стрелба с гладкоцевно оръжие в дисциплината „Скийт“, благодарение на проект „Твоят час“. В събитието, проведено на стрелбището в село Труд край Пловдив, се включиха учениците от група „Наслука“ с ръководител инж. Филип Устабашиев и група „Наслука с наука“ с ръководител инж. Ирина Ачева.

Общо 7 тима се включиха в атрактивната надпревара, която бе част от инициативите, свързани с честването на Седмицата на гората 2017.

Първенец стана отборът на Североизточното държавно предприятие (СИДП). Отборът на победителите от СИДП – Шумен бе в състав Красимир Христов и Исмаил Курдов  от ДГС Върбица, Николай Петров от ДГС Цонево, Асен Христов от ДГС Провадия и Николай Тодоров от ДГС Попово. Втори завърши тимът на НЛРС – СЛРБ, а трети – този на ИАГ. За отбелязване е, че в тима на победителите имаше и възпитаник на ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград – Исмаил Курдов, който се е дипломирал през 2009 г. Още едно доказателство за националното значение на нашето професионално учебно заведение за сектора „Горско стопанство“.

Най-точен мерник в индивидуалното класиране демонстрира Николай Тодоров от тима на победителите от СИДП – Шумен. Той постигна най-висок процент при стрелбата по паничките – 64%. Тодоров се справи успешно с 16 от тях, при общо 25 изстрела по движещите се във въздуха цели.

Най-добрите в индивидуалното и отборното класиране бяха наградени със златни купи.

Учениците от клубовете „Наслука“ и „Наслука с наука“ наблюдаваха и официалната тренировка на детето-чудо в ловната стрелба Селин Али. 15-годишната девойка е истински феномен в дисциплината „Трап“. Участничката на Световното първенство в Зул (Германея) през 2016 г. и многократна шампионка от състезание у нас и в чужбина, направи образцова стрелба на съоръжението в село Труд. Родената в Айтос състезателка още на 14-годишна възраст покри норматива „Майстор на спорта“ – абсолютен прецедент за България.

Основна цел на проект „Твоят час“ е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище. Проект „Твоят час“ се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG05M20P001-2.004 „РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ (ТВОЯТ ЧАС)“.

Коментари:

коментара