Изложение 2014

Има с какво да се гордеем

По традиция всяка година професионалният празник на работещите в сферата на горите бива предшестван от провеждането на  международното изложение- „Природа, лов, риболов” – град Пловдив. През настоящата 2014 година, редом до участващите в изложбата държавни горски предприятия, ловни и дивечовъдни стопанства, природозащитни организации и издатели на литература на ловна и риболовна тематика своя  щанд подреди и Професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев”, гр. Велинград.

По покана на организаторите и чрез партньорството на  нашата гимназия  с  Изпълнителната  агенция по горите  и ние – учениците от специалност Горско и ловно стопанство имахме възможност да представим постигнатото от нас за опазването на дивеча, природните ресурси и  лова в България.

Откриването на 20-та Международна изложба „Природа, лов, риболов – 2014” направи заместник министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова, която с интерес и нескрит сантимент сподели радостта си от  факта, че като бивш  възпитаник на  професионалната ни гимназия сега вижда в нас и в това, което правим, една голяма отговорност на младото поколение  към природата като цяло. Още от първия ден интересът към щанда на училището бе голям. Специалисти и любители се спираха, усмихнато посрещани от дванадесетокласниците Кольо Ангелов и Николай Димовски, които вещо и със  самочувствието на бъдещи професионалисти показваха изложените материали  и разказваха за стратегията на ПГГС „Христо Ботев” за стабилизирането на ловния отрасъл и по-доброто развиване на ловния туризъм. Срещнахме  много приятели, вече работещи в системата на горите, но свързани завинаги с нашето училище. Непрестанно виждахме усмивките на лицата им, а поздравите, отправени към директора-инж.Стефан Шулев и зам.директора-инж.Надежда Ганчева  за високо-професионалното образование, което са получили в единствената елитна гимназията от бранша, не спираха.

През следващите  дни се запознахме с останалите изложители, сред които изпъкваше щандът на занимаващите се със соколарството  като спорт, а интересни се оказаха и демонстрациите на школата за оцеляване „Бага-тур”, която се опитва да популяризира древната българска ловна култура днес.

Впечатление  ни направи  и един мъж, който стоеше и, гледайки името на гимназията,  се усмихваше. Той ни каза, че се е върнал 25 години назад, когато е учил в тогавашния Горски техникум. Мъжът сподели с нас страхотните спомени от ученическите си години в училището и  докато го слушахме за пореден път си дадохме сметка как  всеки възпитаник – ние, присъстващите там,  и всички наши съученици пишем с думи и дела историята на   Професионалната  гимназия по горско стопанство във Велинград , достоен наследник на Ботевото име и  завети. Чувстваме се наистина горди и искаме да кажем на всички, които имат отношение към горите и професията на лесовъда , да не се замислят коя гимназия да изберат.

Само този, който не е учил при нас, само той не знае каква  подготовка и самочувствие носи  средното образование, получено в ПГГС „Христо Ботев” Велинград.

Е, има с какво да се гордеем!

Автор: Кольо Ангелов-ученик от 12 клас на ПГГС „Христо Ботев”

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *