140 г. – Васил Левски

Подкрепете инициативата на БНТ за 140г Жива идея за Свобода- ТУК!

Васил Левски е уникално явление в историята на народите. Дори велики народни водачи като Гарибалди, Симон Боливар, Хидалго или Миранда не могат да стигнат неговия духовен ръст. Той решително надвишава всички от нетленната редица на борците за народна свобода със своята вътрешна несломимост, с вътрешната си убеденост, безкомпромисност и със своята абсолютна чистота.

Роден в недрата на народа, Левски се появява на хоризонта на нашата национална история като олицетворение на вековните копнежи на българите за свобода и правдини. Той не блясва изведнъж сред яркото съзвездие на онези, които се борят преди него срещу турското владичество, а сам преминава през лабиринта на мъчителните колебания и съмнения. Сам понася на плещите си много рискове и опасности. За да подчини целия си живот, цялата си вътрешна сила, решителност и революционен гении на единствената цел – свободата на България.

Васил Левски е една от великите личности в Националната кампания „Великите българи”. В България е постигнат своеобразен рекорд, защото само за първия етап от кампанията са отчетени над 170000 гласа, които впоследствие нарастват още повече.

Освен него в тази кампания събралите най-много гласове са: Хан Аспарух, княз Борис I, Васил Левски, Иван Вазов, Св.св.Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Петър Дънов, Цар Симеон I, Стефан Стамболов и Христо Ботев.

Националната кампания „Великите българи” завършва, свободният вот на зрителитеизбира за най-велик българин на всички времена Апостола на Свободата.

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *