Екскурзия до град Сопот

На 27.05.2017г.  учениците от група по интереси „Литературно слово” към проект „Твоят час” при ПГГС „Христо Ботев” посетиха град Сопот – родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Бащината къща на народния поет  пренася в атмосферата от дома на Съба и Минчо Вазови. Дворът и стаите от къщата са възстановени по описанието, което авторът прави в романа „Под игото”. В едно от помещенията е подреден Паноптикум „Бръснарницата на Хаджи Ахил” с фигури на Вазовите литературни герои.

С голям интерес членовете на клуба посетиха и друга забележителност в града – Девическото (Радиното училище), едно от първите девически училища в България, построено през 1851г., чието наименование идва от името на Рада Госпожина – една от главните героини в романа „Под игото”. В близост до училището е Девическият метох, а в него – килията под земята, служеща за скривалище на Апостола на свободата Васил Левски.

Историческата  Дядо-Стоянова воденица , известна също от романа на Вазов, направи силно впечатление на учениците. В момента е действаща и показва интериор от типичните воденици караджейки, разпространени на времето в околността.

Последен обект на посещение бе мъжкият манастир „Свети Спас”, след което членовете на клуба отпътуваха за Велинград, преизпълнени с впечатления.

Повече снимки ТУК!

Коментари:

коментара