В памет на изтъкнатите лесовъди инж. Христо Разсуканов и инж. Спас Поптодоров Атанасов

На 13.01.2017г. се навършиха 113 години от смъртта на лесовъда инж. Христо Разсуканов, който е оставил спомен за себе си като”крупен ум, надарен с инициатива и желязна воля”, като „човек смел, горд, даровит, високо интелигентен и с голяма култура”.

Той е един от първите лесовъди, които пропагандира идеята за образуване на Съюз на лесовъдите в България, както и за „качественото подготвяне на персонала в горите”.

В мразовития 13.01.2017 година ученици от ПГГС”Христо Ботев” поднесоха цветя на гроба на инж. Христо Разсуканов и с интерес изслушаха интересните факти за неговата история от инж.Кирил Цанов – дългогодишен директор на ГС ”Велинград” /сега ДГС „Алабак”/

Цветя нашите ученици положиха и на гроба на инж. Спас Поптодоров Атанасов, който е първият директор на горското училище в с.Лъджене отворило врати на 16.02.1911год.

За него г-н Цанов разказа, че е бил един от най-просветените лесовъди в годините, когато се е изграждало горското стопанство в нашата страна.

И днес, след толкова години, имената на тези лесовъди-патриоти оставили ярка следа в горската история на България трябва да се знаят и помнят, за да сме горди с техния пример, за да черпим сили и устрем за качествена и мъдра грижа за безценното зелено богатство нашата родина България.

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *