Столетниците – или най-старите професионални гимназии в България – минало, настояще и бъдеще

На 02.12.2016г. в зала 1 на СУ „Св.Климент Охридски” се проведе кръгла маса по проблемите на професионалното образование, на която присъства и Директорът на ПГГС „Христо Ботев”, гр.Велинград- инж.Стефан Шулев. Повод за мероприятието бе финализирането на работата по проект „Столетниците- или най-старите професионални гимназии в България– минало, настояще и бъдеще“ , финансиран от Фонд „Научни изследвания” и спечелен от факултета по Професионално образование към Алма матер.

Лична покана за участие в проекта и принос за реализирането му има и ръководството на велинградската гимназия, която се нарежда сред 36-те професионални училища в България с дългогодишна история.

Като наследник на първото горско училище, открито през 1896г. в м.Чамкория, Боровец, ние от ПГГС „Христо Ботев” поехме предизвикателството да разлистим архивите си и да се вгледаме в традициите си, за да споделим, за да ни чуят нас- първопроходците в сферата на горското стопанство. Инж.Шулев има възможността да представи в излязлата по проекта книга историята на училището, стратегията за бъдещо развитие в контекста на глобалните пазарни мрежи, както и нашето отношение към кариерното развитие на учениците ни през целия им живот.
Пред екипа, работил по проекта, Директорът на нашата гимназия даде и специално интервю. В него инж.Шулев сподели лични спомени от своите ученически години в някогашния Техникум по горско стопанство, разказа за предизвикателствата да ръководиш училище във време на международна образователна интеграция и универсализация. Запитан за бъдещето на гимназията, инж.Шулев не скри истината, че днес професионалните гимназии у нас оцеляват при тежки условия и въпреки това намират пътища към сърцата на своите възпитаници, за да им предадат любовта към професията.

Събитието премина под надслов: „Историята е полезна не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето.” Проф.д-р. Илиана Петкова- съставител на книгата и домакин благодари лично на инж.Стефан Шулев и колегите за отделеното време, труд и ентусиазъм от раждането на идеята до нейното реализиране като проект.

На финала на кръглата маса всички се обединиха около мнението, че преди да правим реформи в каквато и да било сфера е добре да познаваме ИСТОРИЯТА си!

ПГГС „Христо Ботев”, Велинград

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *