Обмяна на опит в Сърбия

Ученици от 12 клас на ПГГС „Христо Ботев“ Велинград, бяха на учебна практика и обмяна на опит в побратименото горско училище Шумарска скола – гр. Кралево, Република Сърбия.

Там учениците разгледаха материалната база на училището и посетиха интересни обекти в Сърбия, свързани горското и ловно стопанство и с професионалното обучение на децата.

Първият обект, който учениците посетиха беше в планината „Гоч“, която се намира в непосредствена близост до гр. Кралево. Там се намира учебно-опитна база на Белградския лесотехнически факултет, която е подобна на нашето УОГС „Г.Аврамов“ – Юндола. Тази база може да се ползвува за учебна практика и от учениците от тяхното училище. Нашите горски се запознаха с това какви растителни и животински видове има в планината „Гоч“.

Вторият обект беше Националния парк „Тара“, който се намира в близост до границата на Сърбия с Босна и Херцеговина. Там директора на парка запозна учениците с историята му и с интересния му растителен и животински свят. Характерното за този парк е, че има естествени местообитания на мечки и диви кози. Учениците видяха и естествени находища на един интересен вид смърч – Picea omorica. Той е реликтен вид и ендемичен за Балканския полуостров.

Третият обект също беше много интересен – ловното стопанство“Ястребац“, което се намира близо до гр.Крушевац. То е много голямо по периферия. Използва се от учениците за учебна практика и за ловен туризъм. Там идват ловци не само от Сърбия, но и от други Европейски страни. Основният вид, който се ловува е диво прасе.

Престоят беше много ползотворен, а сръбските колеги и ученици ще върнат визитата до края на учебната година.

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *