НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград с висока оценка за първия демонстрационен турнир за ловни кучета по системата „Свети Хуберт“

На 6 април 2019 г. в района на Държавно горско стопанство „Алабак“ се проведе първия юбилеен демонстрационен турнир за ловни кучета, работещи със стойка по системата на „Свети Хуберт“. Главен организатор на състезанието, преминално при перфектна организация и отлични метеорологични условия бе НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Турнирът бе посветен и включен в богатата програма от събития по случай тазгодишния 70–годишен юбилей на училището. Провеждането на подобно събитие е първото по рода си в нашия регион, но то е доказателство за все по-активната работа и усилия, които полага НПГГС „Христо Ботев“ в областта и на ловната кинология.

Идеята за реализацията на турнир „Свети Хуберт“ не е нова на училището – еталон за качествено средно професионално образование в областта на горското и ловното стопанство.

Съвместно със СЛР – ЛРД „Велинград“ ръководството на НПГГС „Христо Ботев“ премина успешно процедурата за обособяване на полигон за изпитание на кучета от седма породна група. Площта му е разположена в Ловен район „Лъджене“. Полигонът бе мястото за провеждане на атрактивното състезание.

Общо 12 участници се включиха в турнира „Свети Хуберт“ за купата на НПГГС „Христо Ботев“.  Преобладаващата част от тях бяха бивши или настоящи възпитаници на училището. Имаше както състезатели с много опит и шампионски титли не само в България, но и в чужбина, така и абсолютни дебютанти.

Съдийството на турнира бе поверено на авторитетния тандем в лицето на Истилиян Маринков и Петър Ветренски. Двамата оценяваха всеки един участник.

Класирането бе само индивидуално по точки и без провеждане на баражи.

Победител в състезанието стана многократния шампион в турнирите за кучета, работещи със стойка Димитър Тодоров. Възпитаникът на гимназията демонстрира отлична форма и със своя английски сетер Дино от Белмекен не дадоха шанс на фазаните. Всъщност представянето на състезателя на ЛРД „Марица 1999“ – Септември бе като по учебник. Димитър Тодоров изнесе истинска лекция на по-младите състезатели, които определено имаше какво да научат от неговия тур.

Второто място изключително хладнокръвно завоюва още един бивш възпитаник на НПГГС „Христо Ботев“. Йоан Уюров от ЛРД „Сокол“ – Смолян и неговия епаньол бретон Зинаида Тига Бендида се представи блестящо и се очертава като една от младите надежди в този тип състезания.

Третото място зае Иван Иванов от ЛРД „Сокол“ – Пловдив с дратхаар Беси, който също направи много силно състезание.

Главният съдия Истилиян Маринков похвали организаторите от НПГГС „Христо Ботев“. Той подчерта, че почти липсват забележки от негова страна. Неговата оценка е, че качеството на турнира е над средното, което определено е добър атестат, а отделни участници силно са го впечатлили.

Церемонията по награждаването се състоя на открито. Победителят Димитър Тодоров вдигна купата за №1. Освен това получи медал, предметна награда и грамота. Всички участници в състезанието също бяха наградени с медали, награди и грамоти.

Организаторите отличиха с грамоти и награди съдиите Истилиян Маринков и Петър Ветренски.

Напълно заслужено признание за неоценимата помощ за реализацията на турнира получи и бившият възпитаник на гимназията Георги Тошев от ДЛС „Тракия“, който също бе отличен от ръководството на НПГГС „Христо Ботев“.

Необходимото количество фазани за провеждане на състезанието пък бе осигурено с любезното съдействие на Турхан Ибрям – още един невероятен  възпитаник на НПГГС „Христо Ботев“.

Много успешно в разселването на фазаните по време на състезанието се включиха и учениците на гимназията.

Екип на БНТ начело с Димитър Димитров отрази подробно турнирът „Свети Хуберт“. Топ журналистът от националната медия също бе отличен от организаторите.

Първият юбилеен демонстрационен турнир за ловни кучета по системата „Свети Хуберт“ за купата на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград не просто се превърна в празник за ценителите на ловната кинология, но вероятно ще положи основите в дългосрочен план на едно атрактивно състезание, което ще се радва на все по-голям интерес не само в региона, но и в национален мащаб.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

НА

ТУРНИРА ПО ПРАВИЛАТА НА „СВЕТИ ХУБЕРТ“

ЗА КУПАТА НА НПГГС „ХРИСТО БОТЕВ“ – ВЕЛИНГРАД

  1.  Димитър Тодоров от ЛРД „Марица 1999“ – Септември с английски сетер Дино от Белмекен – 92 т.
  2.  Йоан Уюров от ЛРД „Сокол“ – Смолян с епаньол бретон Зинаида Тига Бендида – 81 т.
  3.  Иван Иванов от ЛРД „Сокол“ – Пловдив с дратхаар Беси – 78 т.
  4.  Турхан Ибрям от ЛРД „Исперих“ с пойнтер Пончо
  5.  Никола Станудин от ЛРД „Велинград“ с курцхаар Арчи
  6.  Даниел Иванов от ЛРД „Радиево“ с английски сетер Еди от Белмекен

В състезанието участваха още Васил Игнатов от ЛРД „Средногорец“ – Брезово с дратхаар Дарко, Андон Андонов от ЛРД „Сокол 1893“ – Пазарджик с английски сетер Ниана, Нели Николова от ЛРД „Годеч“ с дратхаар Фиго, Димитър Върбовски от ЛРД „Велинград“ с дратхаар Макс, Милен Видев от ЛРД „Средногорец“ – Брезово с дратхаар Сара и Тодор Трясков от ЛРД „Сокол 1893“ – Пазарджик с курцхаар Атиз делла Терта.

Коментари:

коментара