НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград отбеляза 140 години от Освобождението на България с „Урок по родолюбие“

Със съвместно иновативно събитие, подкрепено от ръководството на гимназията, учителят по история господин Георги Кривулев и приятелите от сдружение „Българска история“ показаха как родолюбието може да се превърне и в достойно поведение за младите хора.
Марио Мишев и Мартин Стаматов от сдружението разказаха за своята страст – историята и представиха на присъстващите ученици и гости своето оригинално виждане за епичните битки при обсадата на Плевен през 1877 г., военния подвиг на младата българска армия в боевете при Сливница от 1885 г. и за това как младата армия от капитани срещу армията на генералите е защитила Съединението.
Атмосферата на Събитието изцяло съвпадна с обявеното мото и наистина показа как можем да отдаваме почит към славните събития от българската история и как историческата истина носи и съхранява националната гордост.
В този дух беше и обръщението на кмета д-р Костадин Коев, който заедно с директора на дирекция „ХСД“ госпожа Зинкова, беше сред гостите на събитието.
Родолюбието и Отечеството първо са история и после са литература. Така прозвуча и избраната част от поредицата пътеписи на Вазов „В недрата на Родопите“. Фатима Кейбашиева от клуб „Училище за театър“ вълнуващо прочете онази част, която описва величествената гледка от Алабак към Чепинското корито.
Директорът на НПГГС „Христо Ботев“ изказва своята благодарност към сдружение „Българска история“, които впечатлени от замисъла на събитието, подариха за всички класни стаи уникалното издание Календар „Българска история“ – 2018, което включва 12 произведения на известния художник Васил Горанов.
Събитието, посветено на Националния празник – 3-ти март, е част от поредица иновативни събития с фокус патриотичното и духовно възпитание на младите хора.

Коментари:

коментара