Международно признание за НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград от олимпийско Сараево

На 11 и 12 април 2019 г. Сараево бе домакин на 14-та горска олимпиада за ученици. Подобен форум се проведе за първи път в историята на Босна и Херцеговина. Олимпийско Сараево посрещна 104 участници от 9 страни, представящи 26 отбора.

За първи път на горската олимпиада имаше и българско участие. Право на участие в престижната надпревара добиха четирима възпитаници на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

Дванадесетокласниците Иван Гогов, Хасан Барутчиев, Николай Лявов и Владимир Николов представиха достойно своето училище и България. Нашите момчетата бяха абсолютни дебютанти на международно състезание от толкова висок ранг, но напълно оправдаха доверието, което им бе гласувано.

Ръководител на българската делегация бе инж. Надежда Ганчева – заместник-директор на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Треньорският щаб бе съставен от преподавателите на гимназията – инж. Цветан Чечев, инж. Ася Линчева и инж. Филип Устабашиев.

Домакините бяха подготвили бляскава церемония по откриването на олимпиадата. Това не е изненада, защото само преди два месеца Сараево бе домакин и на Младежките олимпийски игри. В тях се включиха близо 1000 европейски спортисти на възраст от 14 до 18 година. През 1984 г. Сараево прие и 14-тите Зимни олимпийски игри.

Под звуците на националния химн и с българския трибагреник, първа по време на откриването премина нашата делегация, бурно аплодирана от официалните лица, зрителите и гостите на церемонията.

След това по един представител от всяка страна – участник прочете пред всички на своя роден език и положи олимпийската клетва.

Кулминацията по откриването на горската олимпиада за ученици настъпи при пренасянато и издигането на знамето с флаговете на всички участващи страни, а след него дойде ред и на запалването на олимпийски огън, което бе поверено на един от най-известните спортисти и носител на медали на Сараево.

След приключване на официалното откриване на 11 април бе даден стартът на първите две дисциплини за деня от програмата на олимпиадата.

На първия пункт застанаха участниците в дисциплината „Поваляне на дървесно стъбло“, а на втория успоредно започна надпреварата в „Прецизно рязане“. Всички съдии на олимпиадата бяха от Австрия, която е основател на този тип състезание.

Първи от българския тим с №20 стартира Владимир Николов, с №46 бе Хасан Барутчиев, с №72 бе Иван Гогов, а с №98 бе Николай Лявов.

В дисциплината „Поваляне на дървесно стъбло“ изключително представяне направи Хасан Барутчиев. Нашият представител демонстрира страхотни умения със своя моторен трион „STIHL“ и влезе в първите 30.

На пункта за „Прецизно рязане“ с най-добро представяне от нашите момчета бе Николай Лявов.

Вторият състезателен ден предложи още три дисциплини – „Сглобяване и разглобяване на моторен трион“, „Комбинирано рязане“ и „Кастрене“.

Най-бърз при сглобяването от българския отбор бе Иван Гогов, който се справи за 20.34 секунди. Отново той блесна и на пункта за „Комбинирано рязане“.

До дисциплината „Кастрене“ бяха допуснати най-добрите 12 състезатели от 104-те участници.

Изключително добро впечатление по време на цялата олимпиада направи екипът по провеждане на мащабното събитие. Директорът на училището – домакин Муамер Муратович бе създал перфектна организация.

Над 50 доброволци – учители и ученици от Средната школа за околна среда и дървообработване, се включиха активно и обезпечиха международното състезание.

Огромен обем от работа свършиха и служителите от горското стопанство в Сараево. Институцията бе и сред спонсорите на горската олимпиада.

С добра инфраструктура се отличаваше и олимпийският полигон в местния квартал Илиджа. Полиция, пожарна, гражданска защита и военни бяха позиционирани в рамките на зоните за провеждане на горската олимпиада. Мястото, където протекоха състезателните етапи бе разположено в непосредствена близост до една от сградите, собственост на Средната школа за околна среда и дървообработване. Сградата е полуразрушена по време на войната през 90-те години в този район.

За представителите на медиите имаше специално обособен пункт за получаване на актуална информация. Състезанието можеше да се проследи и в реално време, а резултатите веднага бяха публикувани на сайта на организаторите.

В генералното отборно класиране победи един от отборите на Австрия, следван от Словения и Италия. В класирането по нации след тях завършиха Чехия, Хърватия и Сърбия. България пък изпревери общо 8 тима. Зад нас останаха домакините от Босна и Херцеговина, които участват за пети път в горската олимпиада, Северна Македония, както и по три отбора от Австрия и Италия.

Българският отбор първи поздрави шампионите от Австрия

В индивидуалното класиране в топ 60 се класираха двама наши участници – Иван Гогов и Хасан Барутчиев.

По време на закриването на 14-та горска олимпиада нашият тим бе отличен с приз за „Феърплей“ от организаторите. Следващото издание на състезанието ще се проведе през месец април 2020 г. в Австрия.

Българският отбор натрупа ценен опит от състезанието и създаде много нови приятелства и разшири своите контакти с училища от цяла Европа.

Коментари:

коментара