„Кът на лесовъда“ увековечи великото горско дело в ДГС „Селище“

Инж. Велизар Чолаков и колективът на ДГС „Селище“ се гордеят с новооткрития кът

Точно 58 години след най-опустошителното природно бедствие в горската история на България – смерча в Родопите, ДГС „Селище“ увековечи трудът на поколенията, работили за справянето със стихията с възпоменателен „Кът на лесовъда“. Главната заслуга за създаването му е на директора на стопанството инж. Велизар Чолаков. Новосъздаденият „Кът на лесовъда“ е изграден изцяло с помощта на дарители, сред които има дори и хора от София.

„На 29 май 1961 г. само за 45 минути смерч поваля, пречупва и изкоренява гората на площ от 16 000 декара. Повредени са общо около 1 млн. кубически метра дървесина“, припомни в словото си инж. Чолаков.

Инж. Велизар Чолаков

„Само за 5 години впоследствие са залесени нови гори на площ 17 000 декара. Това залесяване е известно като най-масовото в България. По време на залесителната кампания средносписъчният състав на ДГС „Селище“ достига 1920 души.  Сега тези култури са високобонитетни – те са паметник на всички залесители и лесовъди, които са ги създали“, подчерта пред присъстващите директорът на ДГС „Селище“.

В чест на годишнината от ветровала и Седмицата на гората, стопанството решава да създаде „Кът на лесовъда“, включващ построените чешма, беседка и скулптури.

Официалните лица по време на откриването

„На една от ежегодните срещи с ветераните-лесовъди, аз обещах, че ще изградим такъв кът и той вече е факт. Рапорт даден“, обяви инж. Чолаков.

Делото на няколко поколения вече е увековечено

 „Талантливият художник Петър Чорев от Елешница е издялал красивия елен върху каменните блокове, а очарователната дървена скулптура е дело на Тодорка Балинова от Ракитово“, поясни директорът на ДГС „Селище“.

Празничното откриване на възпоменателния „Кът на лесовъда“ уважиха кметът на община Сърница Неби Бозов, зам.-директорът на ЮЦДП – Смолян инж. Елин Лилов, директорът на РДГ – Пазарджик инж. Ангел Кузманов, проф. Иван Палигоров – председател на Съюза на лесовъдите в България, председателят на Общински съвет – Сърница Салих Османджиков, представители на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, Институт за гората при БАН, заслужили лесовъди-ветерани, работещи в системата на горите, кметове, директори на училища, ученици и други.

Проф. Иван Палигоров също е сред възпитаниците на гимназията ни

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград бе представена от директора инж. Стефан Шулев, зам. директора инж. Надежда Ганчева, преподавателя инж. Филип Устабашиев и учениците Деница Баракова и Георги Мазаков.

В своето приветствие кметът на община Сърница Неби Бозов отдаде почит към предците, които с цената на огромни усилия и труд през далечната 1961 г. са запазили най-голямото богатство на община Сърница – горите.

Кметът на Сърница Неби Бозов с приветствени думи

Поздравителни адреси поднесоха инж. Елин Лилов – зам.-директор на ЮЦДП – Смолян и инж. Ангел Кузманов – директор на РДГ – Пазарджик.

инж. Елин Лилов – зам.-директор на ЮЦДП – Смолян

„Това е най-масовото залесяване в горската история, нека да не забравяме този подвиг и да отдадем своята благодарност и признателност към всички, отдали живота си за възобновяването, опазването и умножаването на българското зелено богатство“, се обърна към присъстващите инж. Ангел Кузманов.

инж. Ангел Кузманов – директор на РДГ – Пазарджик

„Изграждането на този кът е от съществено значение, което да напомня на поколения напред, че гората е незаменимо благо и ценност“, допълни той.

Проф. Иван Палигоров – председател на Съюза на лесовъдите в България също не скри своето преклонение и възхищение от славното лесовъдско дело, извършено на територията на ДГС „Селище“.

проф. Иван Палигоров

„Съхраняването на горското богатство на България е основна, непреходна цел на съществуването на нашата професия. Възстановяването на връзката на лесовъдската колегия с обществото позволява на нас да се чувстваме по-горди като професионалисти, позволява на обществото да разбере колко ценна е природата, която имаме и колко усилия трябва да се полагат, за да могат нашите деца и внуци да се чувстват по-щастливи и по-добре в бъдеще“, заяви той пред присъстващите.

„Този кът няма да бъде ползван само от лесовъдите. Той ще бъде ползван от всички. Той ще увековечава подвига на много хора, които са участвали във възстановяването на горите след опустошителния ветровал“, продължи председателят на СЛБ.

„Днешният 29 май ще се помни от всички, защото това е знак, който увековечава безсмъртието на нашата професия и България“, с нескрита гордост подчерта проф. Иван Палигоров.

По решение на СЛБ (сертификат №124) с почетен знак бе награден инж. Велизар Чолаков – директор на ДГС „Селище“. Той му бе присъден за принос за съхраняване на паметта на лесовъдите, възстановили горите от ветровала през 1961 г.

проф. Иван Палигоров връчва почетния знак на СЛБ на инж. Велизар Чолаков

Своите спомени пред присъстващите сподели и един от участниците – инж. Страхил Лазаров, който поднесе поздравления от името на клуба на лесовъдите-ветерани във Велинград.

инж. Страхил Лазаров

Възпоменателният „Кът на лесовъда“ бе открит официално от кмета Неби Бозов, инж. Велизар Чолаков и проф. Иван Палигоров, които прерязаха лентата.

Момент от официалното откриване

Инж. Велизар Чолаков награди с отличия и грамоти редица заслужили ветерани-лесовъди и общественици, които имат принос за значимото дело, довело до възстановяването на хиляди декари гори на територията на стопанството през 60-те години на миналия век. Наградени с плакети за своя принос бяха общо 20 бивши служители и дървосекачи на стопанството. Директорът на ДГС „Селище“ връчи общо 57 грамоти на всички дарители, които са подпомогнали изграждането на емблематичното за лесовъдите място.

Сред отличените бе и проф. Христо Цаков – ръководител на международен научен проект, свързан с измерване на горите в ДГС „Селище“.

проф. д.н. Христо Цаков

„Приемам тази грамота с почит и уважение към моите съученици от Горския техникум във Велинград, които през априлската ваканция след 1963, 64 и 65 г., залесявахме тези гори. Памет на нашия директор тогава Сава Павлов Нешев – един от най-големите лесовъди в Чепинския край“, отбеляза проф. Христо Цаков.

Директорът на НПГГС „Христо Ботев“ инж. Стефан Шулев също подчерта значимостта на трудът, положен тогава от възпитаниците на училището.

„Приемам тази грамота като една огромна признателност и уважение към учениците, които след ветровала са стажували тук по време на априлските и летните ваканции. Направено е изключително много. Поклон пред цялата лесовъдска колегия, участвала в това велико дело“, каза инж. Стефан Шулев.

Цветя бяха поднесени от учениците от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград Деница Баракова и Георги Мазаков.

Поднасяне на цветя от учениците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград

Следващата амбициозна цел, която си поставя инж. Велизар Чолаков е съвместно с НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, новосъздаденият „Кът на лесовъда“ да бъде оборудван и да се използва също като кабинет по горска педагогика.

Празничната програма включваше рецитал на възпитаници на СУ „Кирил и Методий“ – град Сърница, както и изпълнения на народната певица Миглена Бекриева, която поздрави всички с песента „Горице ситна, зелена“.

Церемонията завърши с кръшно родопско хоро, което поведе инж. Велизар Чолаков.

инж. Филип УСТАБАШИЕВ

Коментари:

коментара