Горски многобой 2015 г.

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ „ГОРСКИ МНОГОБОЙ“ ВЕЛИНГРАД, 2015

В периода 7-9.05.2015 година във гр.Велинград се състоя Осмото издание на националното състезание „Горски многобой”, чиито организатори са МОН и ЛТУ-гр.София.

Домакин бе гимназията по горско стопанство „Христо Ботев”, чиято е заслугата националния формат на състезанието да прерасне в международен.

Тази година отборите участници бяха десет:

ПЛТГ „Никола Вапцаров”-Банско, ЛПГ – Берковица, ПГГСД”Николай Хайтов” – Варна, ПГГС”Христо Ботев” – Велинград, Шумарска школа – Кралево, р.Сърбия, Пг по СГС – Кърджали, ПГСС”Гео Милев” – Мъглиж, ПГДС”Цар Иван Асен ІІ” – Хасково, ПГСГСТ – Чепеларе, ПГЗС – Чомаковци.

Отборът на ПГГС”Христо Ботев”бе в следният състав:

 1. Йордан Коцев
 2. Тодор Шулев
 3. Людмил Кехайов
 4. Вайдин Осман

Ръководител на отбора – инж.Ася Линчева

Ето как преминаха самите състезателни дни:

На 7.05.2015 от 15:00 часа в сградата на училището се състоя техническата конференция на състезанието, на която състезателите и отборите теглят своя стартов и пореден номер, прави се обход на трасето и комисиите правят своите работни срещи.

На 8.05.2015 се направи тържественото откриване на международното състезание и в 9:30 бе даден СТАРТ на първият етап, в който състезателите се представят индивидуално.

Този етап включва преминаване по пресечен горски терен с дължина до 2 км като по трасето са разположени следните четири пункта:

 • Садене на фиданка
 • Стрелба с пневматична пушка
 • Спортен риболов
 • Разпознаване на дървесни видове по листа и клонки, семена, дивеч, следи и дири от дивеч, болести и повреди, насекомни вредители

През тези пунктове състезателите преминавайки трябва да покажат своите знания и умения по изучаваните през четирите години на своето обучение лесовъдски предмети.

Освен това трябва да притежават физическа издръжливост и способност за концентрация, за да могат да се справят за възможно най-кратко време на всеки от пунктовете.

Втори етап включва отборно представяне в първия пункт, тъй като тук пред тримата участници в тима стои предизвикателството да повалят, окастрят и оразмерят иглолистно дърво. Тримата участници от отбора са сами на терена и наблюдавани от оценяващата комисия. Това е тази част от състезанието, в която проличава сработването на отбора, способността да преценят теренната обстановка и да вземат решения за действията си при спазване на всички изисквания за техническа безопасност.

Следва вторият пункт от този етап, в който всеки състезател трябва за време да подготви бензиномоторен трион за работа /разглобява и сглобява/ и след това да демонстрира уменията си за прецизно рязане на шайби върху трупи с диаметър около 40-45 см .

С това състезателният ден изпълнен с много емоции, зрелищност и динамика приключи  и започна работата на централната комисия, която трябваше да обработи оценителните протоколи от всичките осем комисии.

Класирането бе следното:

В първи етап-индивидуално класиране:

І-во място – Тодор Шулев с общо време 21.47′

ІІ-ро място – Людмил Кехайов с общо време 24.28′

ІІІ-то място – Йордан Коцев с общо време 25.23′

И трите момчета са от ПГГС „Христо Ботев” – Велинград.

Класирането във втори етап е отборно:

І-во място – ЛПГ – Берковица

ІІ-ро място – ПГГС „Христо Ботев” – Велинград

ІІІ-то място – ПГДС”Цар Иван Асен ІІ” – Хасково

Крайно отборно класиране:

І-во място – ПГГС „Христо Ботев” – Велинград

ІІ-ро място –  ПГДС”Цар Иван Асен ІІ” – Хасково

ІІІ-то място –  ПЛТГ „Никола Вапцаров”-Банско

Една от изненадите на училището – домакин бе награждаване на най-добре представилите се  състезатели в отделните пунктове. Тук отличените са:

 • Пункт „Садене на фиданка” – Людмил Кехайов-ПГГС „Христо Ботев” -Велинград
 • Пункт „Стрелба с пневматична пушка” – Петко Георгиев- ПГДС”Цар Иван Асен ІІ” – Хасково
 • Пункт „Спортен риболов” – Филип Милованович – Шумарска школа, р.Сърбия
 • Пункт „Разпознаване на дървесни видове по листа и клонки, семена, дивеч, следи и дири от дивеч, болести и повреди, насекомни вредители” – Йордан Коцев – ПГГС „Христо Ботев” -Велинград
 • Пункт „Подготовка на БМТ за работа” – Мартин Овчарченски – ПЛТГ „Никола Вапцаров”-Банско
 • Пункт „Прецизно рязане на шайби” – Филип Милованович – Шумарска школа, р.Сърбия
 • Пункт „Поваляне на иглолистно дърво” – Антъни Будьонов – ЛПГ – Берковица

Всички участници в състезанието получиха щедри награди от нашите спонсори-представителите за България на  Stihl, Husqvarna и Oleo-Mac. ЛТУ-София поднесе поредната страхотна изненада за участниците, които разбраха по време на награждаването от проф. Палигоров, че са удостоени с правото да бъдат студенти във факултет „Горско стопанство” без да полагат приемен изпит. Това е голям жест от ръководството на университета, чрез който се оценяват положените от участниците усилия.

За достоен финал на състезанието, което е едно от най-мащабните мероприятия от националната панорама на професионалното образование ръководството на ПГГС „Христо Ботев”-Велинград връчи на всеки от участниците златен медал. С този жест се показа уважение и признателност към всички участници в Осмото издание на националното състезание „Горски многобой” с посланието от страна на гимназията ни:

„Вие сте днешните Победители!

Имайте куража да  бъдете лесовъди с достойнство!”

инж.Надежда Ганчева- Пом.директор на ПГГС”Христо Ботев”

Повече снимки ТУК!

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *