Горски многобой 2014 г.

Участие на ПГГС”Христо Ботев”-Велинград в състезанието по „Горски многобой”, 2014г

В периода от 7 до 9 май 2014 година се проведе Национално състезание по „Горски многобой”.

Домакин на състезанието бе професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й.Вапцаров”-гр.Чепеларе, които посрещнаха всички участници с присъщата за родопчани топлина и сърдечност.

В надпреварата взеха участие осем отбора от професионалните гимназии на Банско, Берковица, Варна, Велинград, Мъглиж, Хасково, с.Чомаковци, и домакините-Чепеларе.

Състезанието бе изпълнено с много емоции и голям професионализъм от страна на учениците, които представяха своите училища, защото за кратко време те трябваше да покажат знания, умения, концентрация, техника на безопасност, прецизност и бързина.

Традиционно състезанието се проведе в два етапа.

Първият етап се проведе в м.”Янковското”и завърши с индивидуално класиране на участниците в него.По време на този етап участниците преминаха през типичен силно пресечен горски терен и четири пункта, в които за време и с точност трябваше да разпознаят дървесни видове по клонки, семена и проби; пункт на спортен риболов, в който учениците демонстрираха своята риболовна точност; пункт за разпознаване на гъби, насекомни вредители и повреди от тях, следи от птици и бозайници и да завършат етапа със садене на фиданки.

Вторият етап се проведе в м.”Янчовица” и завърши с отборно класиране.Това е етапа, в който участниците от един отбор показват екипност, правилна преценка на теренната ситуация и умения да се справят с поваляне, окастряне, разкройване и кубиране на иглолистно дърво при максимално спазване на техниката за безопасност.След това всеки от участниците индивидуално показва своите умения за подготовка на бензиномоторния верижен трион за работа и прецизно рязане на шайби.

Точно тук в този етап изискващ максимална отговорност, концентрация и способност да покажеш на практика наученото по един от най-сложните и същевременно атрактивни за учениците предмети – „Механизация на горското стопанство” отбора от Велинградската горска гимназия бе най-добър и заслужено получи наградата за ПЪРВО място в този етап.

Ръководител на отбора бе инж.Ася Христова Линчева, а учениците от ПГГС ”Христо Ботев”, които представиха не само себе си, но и по най-достойния начин своето училище са :

  1. Кольо Неделчев Ангелов-капитан на отбора
  2. Георги Анастасов Ташев
  3. Чавдар Ангелов Гагов
  4. Фатме Хикмет Рефит

Всички те са от дванадесети клас и им предстои дипломиране като техник-лесовъди по избраната от тях специалност.

Една от наградите за нашите ученици за завоюваното от тях призово място в крайното класиране на състезанието е приема им като студенти в ЛТУ-гр.София в специалността „Горско стопанство и дърводобив”.

Гордеем се с нашите възпитаници и се радваме, че точно в навечерието на 65 годишнината на гимназията ни постиженията им говорят красноречиво и показват, че има защо ПГГС „Христо Ботев”-Велинград да е училището –еталон за качествено лесовъдско обучение, в което цари дух на традиция, приемственост и модернизъм.

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *