Горски многобой 2012 г. – Хасково

Отборът по Горски многобой на ПГГС „Христо Ботев” – Велинград с достойна изява на националното състезание в Хасково

В периода 10-12.05.2012 година в град Хасково, се състоя националното състезание по горски многобой, на което премериха сили и знания осем отбора.

Отбора на нашето училище бе представен от следните момчета:

  1. Муса Мустафов Мусков
  2. Станислав Симеонов Кабадаиев
  3. Росен Руменов Митев
  4. Илия Марков Рабаджийски

Ръководител на отбора бе инж.Христо Благов Белухов, който изведе момчетата до престижното второ място в крайното класиране и първо място във втори етап на състезанието.

Самото състезание беше не само много оспорвано и атрактивно за наблюдаване, но и изискваше от състезателите стабилни познания по различните лесовъдски предмети, изучавани през четирите им години на обучение, психическа устойчивост и завидна физическа подготовка, тъй като наред с различните етапи, през които преминаваха момчетата имаха и пробег от 2000м по пресечен терен.

Първият етап от състезанието включваше преминаване през следните пунктов

  • Разпознаване на дървесни видове по клонки, семена и проби;
  • Разпознаване на гъби, насекомни вредители и повреди от тях,  следи от птици и бозайници;
  • Садене на фиданка;
  • Спортен риболов
  • Стрелба по летящи панички.

Вторият етап от състезанието включваше два етапа. Първият от тях се проведе на сечище в местността ”Кенана”, където състезателите трябваше да покажат своите умения за работа в екип и да приложат наученото по механизация на горското стопанство, механизация на дърводобива и горска таксация.

Тук нашите момчета бяха най-бързи и успяха за 16 минути да повалят дърво, да го окастрят, оразмерят, разкроят и кубират.

Във вторият етап показаха своите умения да боравят с бензиномоторен верижен трион.Тук те трябваше да го разглобят и да го сглобят, след което да отрежат по една шайба -5см с ряз отгоре надолу и с ряз отдолу нагоре.

За своята усърдна, умела и изключително достойна изява на този най-висок състезателен форум в областта на горското и ловно стопанство нашите момчета получиха много предметни награди от спонсорите на състезанието – ЩИЛ и ХУСКВАРНА, но това, което най-много ги изненада и зарадва е специалната награда от ЛТУ-гр.София, която лично доц.Милко Милев-декан на факултета по горско стопанство им съобщи е, че след успешно вземане на матурите и четиримата ще бъдат приети като студенти в ЛТУ.

Горди сме с нашите момчета  – Муса Мусков, Станислав Кабадаиев, Росен Митев и Илия Рабаджийски.

инж.Надежда Шатърска-Ганчева-пом. директор на ПГГС”Хр.Ботев”

Повече снимков материал може да видите ТУК!

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *