България чества 110 години независимост!

Днес, 22 септември 2018 г., се отбелязват 110 години от Независимостта на България.

НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград се включи активно в тържественото честване на празничната дата, организирано от община Велинград. Представителна група от ученици и преподаватели, ръководени от зам.-директорите на гимназията инж. Надежда Ганчева и Георги Янчев взе участие в отбелязването на Независимостта на България.

Тържественото честване се състоя на пл. „Николай Гяуров“. Празнично слово пред присъстващите поднесе кметът на Велинград д-р Костадин Коев.22 септември 1908 година е денят, в който княз Фердинанд, управляващ дотогава васалното на Османската империя Княжество България, прочита подписания от него и от правителството на Александър Малинов манифест. Това става в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново.

Турция, а след нея и Великите сили признават Независимостта на България. След този акт страната ни издига международния си авторитет и се превръща в равноправна на другите европейски държави. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Коментари:

коментара