70 години еталон за качествено лесовъдско образование

На 21 юни 2019 г. стотици възпитаници на гимназията от цялата страна, с огромно вълнение и гордост, отново прекрачиха прага на любимото училище, а то ги посрещна със съвременен и модерен облик. Визия, която напълно заслужено определя гимназията като едно от осемте национални училища в страната.

Програмата на празничното честване започна с посрещане на официалните гости, срещи на випуските и разглеждане на училището.

Сред официалните гости на 70-годишния юбилей бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, областният управител Стефан Мирев, кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, председателят на общински съвет – Велинград инж. Али Мареков, началничката на РУО – Пазарджик Валентина Кайтазова, народният представител Сергей Кичиков, отец Антон Добрев, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на Съюза на лесовъдите в България проф. д-р Иван Палигоров, ректорът на Лесотехнически университет чл.-кор. проф. Иван Илиев и един от заместниците му доц. д-р Нено Тричков, директорът на Института за гората при БАН доц. д-р Миглена Жиянски, директорът на РДГ – Пазарджик инж. Ангел Кузманов, деканът на Факултет „Горско стопанство“ доц. д-р Мариус Димитров, ръководителят на катедра „Ловно стопанство“ доц. д-р Христо Михайлов, проф. д-р Стефан Юруков и още редица именити учени от Лесотехнически университет и Институт за гората при БАН, инж. Любчо Тричков от ИАГ, директори на Държавни горски и ловни стопанства, директори на училища и други.

За юбилея пристигнаха и гости от чужбина – директорите на горските училища от Кралево (Република Сърбия) Зоран Николич и от Сараево (Босна и Херцеговина) инж. Муамер Муратович, придружени от изявени преподаватели от двете учебни заведения.  

Трябва да се подчертае, че не едно и две от официалните лица, които присъстваха на юбилея бяха бивши възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“ – още един безспорен факт за значимостта на гимназията.

Празничната програма на открито, в двора, пред централния вход на училището, стартира с изпълнения на мажоретен състав „Димитър Мечев“ с художествен ръководител Биляна Масларова.

Веднага след това се състояха и тържествените ритуали по посрещане знамето на училището и издигане на българския трибагреник. Учениците Георги Мазаков и Теню Митев поднесоха венец на паметника на патрона на училището – Христо Ботев.

Приветствено слово пред множеството от официални лица, бивши и настоящи учители и ученици и гости на събитието, произнесе директорът на НПГГС „Христо Ботев“ инж. Стефан Шулев.

„За мен е удоволствие, че днес отбелязвайки 70-годишнината от създаването на нашата гимназия, ще бъдат официално открити обектите, реализирани по ОП „Региони в растеж“, а именно Многофункционална спортна зала с фитнес, конферентна зала, съоръжения за хора в неравностойно положение, санирана основна сграда и изцяло подменена отоплителна система на обща стойност 1 300 000 лева“, обърна се към присъстващите директорът на НПГГС „Христо Ботев“.

Инж. Стефан Шулев изказа благодарности от името на училището към ръководството на МОН в лицето на министър Вълчев, към общинска администрация и лично на кмета д-р Костадин Коев и към ръководството на МРРБ за оказаната огромна помощ при реализирането на проекта. Директорът на НПГГС „Христо Ботев“ не спести своите похвали и към инж. Иван Делчев и строителната фирма „Делчев – Инженеринг“, които изпълниха своята работа качествено и в срок.

По време на изложението на инж. Шулев за кратко заваля и дъжд, който бе възприет от всички като добър знак за училището и новите му придобивки.

Към присъстващите се обърна и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Поклон пред всички бивши преподаватели в училището. Желая на всички настоящи преподаватели много здраве и да утвърждават това, което е постигнала гимназията, да го надградят и да почувстват резултатите от своята работа, изразени чрез уважение от всички Вас“, подчерта просветният министър.

Той не скри и задоволството си от приключването на работата по проекта на стойност 1,3 млн. лева, по който бенефициент е община Велинград.

„В този програмен период по програмата „Региони в растеж“ беше даден приоритет на професионалното образование – 140 професионални гимназии са включени в програмата“, уточни Красимир Вълчев.

Министърът посъветва всички ученици да си спомнят за училището и да не забравят, че един ден ще оценят високо своя житейски шанс да бъдат възпитаници на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

„Убеден съм, че всички завършили тук, вече го отчитат“, допълни Красимир Вълчев.

С тържествен водосвет, отслужен от отец Антон Добрев, бе осветено знамето на училището.

След това министър Красимир Вълчев, придружаван от директора инж. Стефан Шулев и кмета д-р Костадин Коев прерязоха лентата на новопостроените по проекта Многофункционална спортна зала и Конферентна зала.

Образователният министър разгледа спортното съорежение, предназначено за баскетбол, волейбол и хандбал, както и прилежащата към него инфраструктура – фитнес зала и съблекални.

Впоследствие официалните лица се насочиха към модерно оборудваната конферентната зала, разположена на втория етаж на училището.

Там се проведе и церемонията по награждаването на заслужили бивши преподаватели и личности със значим принос за развитието на гимназията през отделните етапи от нейната история. В препълнената зала бяха връчени почетни плакети (посмъртно) на близките на двамата директори инж. Сава Нешев и инж. Иван Чешмеджиев. Пред погледа на високите гости, директорът инж. Стефан Шулев връчи отличия още и на бившите преподаватели инж. Цветана Стоева, Стоян Хорозов, Екатерина Пещерска, инж. Мария Коемджиева, инж. Ана Чечева, инж. Катя Метанова, Снежана Гончева, инж. Радка Русева и инж. Христо Белухов. Плакети бяха изработени още за д-р инж. Иван Иванов, Елена Баракова, Цветана Начева, Василка Марова, инж. Радост Цакова и инж. Никола Мичев – все имена оставили своята ярка следа в историята на училището.

Общо 11 от гостите на събитието получиха като награда Юбилеен знак на НПГГС „Христо Ботев“. Инж. Стефан Шулев награди с него кмета д-р Костадин Коев, инж. Иван Делчев, Валентина Дейкова и Маргарита Гатева от МОН, ректорът на Лесотехнически университет чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев, началникът на РУО – Пазарджик Валентина Кайтазова, София Ключкова и председателят на СЛБ проф. д-р Иван Палигоров. Юбилеен знак на гимназията бе присъден и на представителите на фирмите за специализирана горска техника – инж. Георги Драганов, управител на „Андреас Штил“ ЕООД и Тилемахос Хасиотис от „Хускварна Агроленд“.

Кметът д-р Костадин Коев от своя страна връчи плакети на момчетата от отборите, представили гимназията през тази година на 14-та Горска олимпиада в Сараево (Босна и Херцеговина) и 12-то Национално състезание „Горски многобой“ – Хасан Барутчиев, Иван Гогов, Енгин Читак, Николай Лявов и Владимир Николов.

За първи път в своята история редакцията на списание „Гора“ присъди награди по случай юбилей на професионална гимназия в България.  

Редакторът на изданието г-жа Светлана Бънзарова връчи почетни грамоти на директора инж. Стефан Шулев, на зам.-директора инж. Надежда Ганчева и на преподавателя инж. Филип Устабашиев. Тя подчерта добрата работа и ползотворно сътрудничество между двете страни.

Клуб „Училище за театър“ при НПГГС „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Недялка Стефанова представи пиесата „Чичовци“ в четири сцени по едноименната повест на Иван Вазов.

Домакин на юбилейния вечерен концерт, бе НЧ „Отец Пайсии – 1893“. Още в самото му начало магическия глас на Валя Балканска и майсторския съпровод на гайдаря ѝ Петър Янев вдигнаха на крака препълнената зала под звуците на песента „Хубава си, моя горо“. Прочувственото изпълнение постави взривното начало на двучасовия концерт под надслов „Традиция и бъдеще“.

Директорът инж. Стефан Шулев произнесе приветствено слово, в което отчете, че 70 години са възраст, достойна за един човешки живот, но от позицията на вековете са едва началото по пътя на познанието.

„Тези 70 години са нашите 70 стъпки към бъдещето!“, подчерта инж. Шулев и не скри щастието си, че гимназията посреща своя юбилей със статут на национална и много нови придобивки.

Директорът на НПГГС „Христо Ботев“ се върна и назад към историята, отдавайки почит и уважение към основите, положени от предходните директори инж. Сава Нешев и инж. Иван Чешмеджиев.

„Ние сме гордите стопани на Българската природа и образователно лесовъдско дело. Честит 70-годишен юбилей“, завърши своето слово инж. Стефан Шулев.

По случай юбилея към ръководството, бившите и настоящи учители и ученици на гимназията, се обърна кмета на община Велинград д-р Костадин Коев. Той връчи на директора на гимназията почетен плакет и подари картина.

Поздравителен адрес от Съюза на лесовъдите в България поднесе председателят му проф. д-р Иван Палигоров – бивш възпитаник на училището. Той връчи и почетният знак на СЛБ на инж. Стефан Шулев, присъден на целия колектив на НПГГС „Христо Ботев“.

Водещите Маргарита и Иван Гергеви представиха дълъг списък от поздравителни адреси, пристигнали от институции и организации от цялата страна, които също ще публикуваме.

Програмата продължи с поетичен рецитал, посветен на Христо Ботев и България, който бе убедително поднесен от ученици на националната гимназия.

Публиката отново се наслади на уникалния тандем Валя Балканска – Петър Янев. Всъщност появата им бе една от изненадите на вечерта за зрителите. Поканата към емблематичната народната певица, която с изпълнението си на песента „Излел е Делю Хайдутин“ стигна и до Космоса, не е случайна. Малцина вероятно си спомнят, че точно Валя Балканска бе един от изпълнителите по време на 50-годишния юбилей на велинградското горско училище през 1999 г. Ето че настъпи моментът, в който отново легендарната родопчанка се завърна на сцената за 70-годишнината от създаването на училището, точно 20 години по-късно след първата си изява.

В празничния концерт активно се включи и ДЮАНПТ „Здравче – Венче“.

Гайдарското трио Петър Янев – Николай Лявов – Васил Игнатов заслужи със своите изпълнения бурните овации на публиката. В качеството си на председател на Българската национална гайдарска асоциация Петър Янев връчи сертификати на двамата си по-млади колеги в този музикален занаят. Николай Лявов и Васил Игнатов също са сред възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“.

Музикалната щафета след това бе предадена на Деян Каменов – Дидо. Фронтменът на D2 се появи на сцената на НЧ „Отец Пайсии – 1893“ заедно с китаристът и основател на групата Димитър Кърнев. Рокаджиите бързо завладяха аудиторията с едни от най-хитовите си парчета.

НПГГС „Христо Ботев“ изказа своите благодарности към община Велинград и всички държавни институции, които са оказали подкрепа, на училищното настоятелство, на дарителите и приятелите.

Сред спонсорите на юбилея са „Хускварна“, Държавно ловно стопанство „Ропотамо“, Държавно ловно стопанство  „Воден – ИРИ ХИСАР“, Югоизточно държавно предприятие „Сливен“, Учебно-опитно горско стопанство „Георги Аврамов – Юндола“, Павел Андонов,  Георги Богданов и инж. Георги Русев.

Честта да закрие концерта с „Многая Лета“ се падна на талантливата велинградска изпълнителка Мариам Маврова. На сцената на НЧ „Отец Пайсии – 1893“ излезе голяма част от екипа на НПГГС „Христо Ботев“ – учители и ученици, работили усърдно по програмата и провеждането на 70-годишнината от създаването на училището.

Бурните и заглушителни аплодисменти на публиката дават най-точната и обективна оценка за качеството на неповторимия празник на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, която се гордее с над 7 500 свои възпитаници.

След края на концерта емоциите и вълненията по случай 70-годишнината на НПГГС „Христо Ботев“ се пренесоха и на празничната вечеря в редица велинградски ресторанти, където над хиляда възпитаници на училището отбелязаха по випуски паметната дата 21 юни 2019 г.


Подробности за официалното посещение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград може да намерите ТУК!!!

Коментари:

коментара