60-години ПГГС „Христо Ботев“

Обзор на честването

На 30 май 2009 г. ПГГС”Христо Ботев” – гр. Велинград тържествено отбеляза своята 60-годишнина.На юбилея бяха поканени бивши и настоящи ученици и преподаватели, представители на професионални гимназии от различни градове. Специални гости бяха: г-н Веладин Битолски – началник на кабинета на премиера Сергей Станишев, доц.д-р Стефан Юруков – председател на ДАГ и инж. Валентина Маринова-гл. секретар на ДАГ, г-н Георги Петърнейчев – областен управител на община Пазарджик, проф. д-р Христо Цаков – зам.-директор на ИГ, доц. д-р Милко Милев и доц.д-р Иван Палигоров от Лесотехнически университет, г-н Мустафа Джамбаз – председател на Общински съвет – Велинград, заместник – кметовете на община Велинград: г-жа Валентина Цветанова, г-н Георги Янчев и г-н Ангел Даскалов, г-жа Юлиана Ковачева – директор на ОДК – Велинград, г-н Емил Моллов – директор на СОУ”Васил Левски”, г-жа Мариана Байлова – Директор на ОУ”Христо Ботев”, инж. Зоран Николич – директор на Шумарска школа, гр.Кралево, Република Сърбия и др.

В 14 часа с коктейл започна тържественото посрещане на гостите в сградата на гимназията. Директорът на ПГГС”Христо Ботев” инж.Стефан Шулев и учителският колектив на гимназията приемаха поздравленията с вълнение, но и със самочувствието на принадлежност към учебно заведение с 60-годишна история, пионер в подготовката на кадри за горското стопанство. Присъстващите разгледаха обновената сграда на гимназията и бяха впечатлени от модерно оборудваните кабинети – както по специалните, така и по общообразователните предмети. Голям интерес предизвикаха дивечоразвъдникът, дендрариумът с над 320 растителни вида и строящият се отворен кабинет. Гостите се разходиха по новосъздадените алеи, красиво аранжирани с речни камъни, около новоизградените кътове за отдих, впечатлиха се от новата дървена беседка, красиво декорирана с разнообразие от зеленина и цветя.

Специална изненада за гостите бе откриването на диорамата на ІІІ етаж, направена от учениците под ръководството на г-н Митко Русев. Честта да я открият беше за доц. д-р Стефан Юруков – председател на ДАГи инж. Валентина Маринова – гл. секретар на ДАГ – бивши възпитаници на ПГГС”Христо Ботев”.
Тържественото честване продължи с издигане на Националното знаме и поднасяне на венец на паметника на Христо Ботев в двора на училището. И сякаш като благослов да върви по вода и занапред заваля дъжд, който съпроводи тържественото изпълнение на българския химн. Дъждът осуети предвиденото шествие до площад „Николай Гяуров” – центъра на Велинград, но не успя да помрачи настроението на празнуващите.

Точно в 18 часа започна тържественият юбилеен концерт на ПГГС” Христо Ботев” с прочувствено изпълнение на „Хубава си моя горо”, в което се вляха развълнуваните гласове на цялата публика. Веднага след като водещите – г-жа Зоя Рангелова и г-н Кольо Родин обявиха специалните гости и участниците в концерта, инж. Стефан Шулев произнесе приветствено слово по повод юбилея, подчертавайки, че за един човешки живот 60 години са период на съзряване, а за гимназията – път на изграждане и утвърждаване.

Поетичен рецитал, посветен на Ботев и България изнесоха учениците от гимназията и първокласници от СОУ”Васил Левски”. Със своето силно и искрено изпълнение те докоснаха сърцата на цялата аудитория. Впечатли представянето на клуб ”Импулс”, на детска вокална група „Караоке”, фолклорните песни на състав ”Чепино”.

Празничното настроение повишиха поздравителните адреси, получените телеграми и многото цветя. На сцената бяха прочетени само поздравителните адреси от: председателя на ДАГ – доц.д-р Стефан Юруков, Регионален инспекторат – гр. Пазарджик, от г-н Иван Лебанов-кмет на община Велинград, от г-н Мустафа Джамбаз – председател на Общински съвет – Велинград, от проф.д-р Христо Цаков – зам – директор на Института за гората. Доц. д-р Милко Милев – декан на факултет Горско стопанство към ЛТУ прочете Поздравителен адрес на Лесотехническия университет и връчи на г-н Шулев Почетния знак на университета, който за пръв път се получава от средно училище. Доц. д-р Иван Палигоров – декан на факултет Стопанско управление към ЛТУ и възпитаник на ПГГС”Христо Ботев“, развълнувано от сцената благодари на своите бивши учители, изрази възхищението си от големия професионализъм на настоящия екип ръководен от инж.Шулев и подари картина на училището. Поздравителен адрес прочете и поднесе своя подарък инж.Зоран Николич – директор на Шумарската школа в град Кралево, Република Сърбия.

Г-н Шулев прие с вълнение поздравленията и подаръците за гимназията-юбиляр: компютър от председателя на ДАГ-доц. д-р Стефан Юруков, джобен компютър с GPS от фирма Булпрофор, подарен от инж.Антони Стефанов като специална награда за цялостния принос на училището ни в лесовъдната практика, лаптоп от кмета на община Велинград, видеокамера от г-н Мустафа Джамбаз, телефон – факс от у-ще „Св. св. Кирил и Методий” и мн. други подаръци.
Тържествената програма завърши с „Многая лета“ – песен, която изправи на крака цялата зала.

За многобройните гости на 60-годишния юбилей тържественото настроение продължи с празнична вечеря в ресторантите:”Чинарите”, „Чинарите-2”, ”Таверна Омар” и „Бонжур”.

И нека през вековете пребъде делото на нашето училище, така, както е вечна гората, планината и България!

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *