25-ото честване на Международната нощ на прилепите в Европа продължи три дни в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

За втора поредна година Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград се включи активно в международната кампания за отбелязване на Нощта на прилепите. По традиция участници в събитието са учениците от VIII клас под ръководството на техния ръководител инж. Филип Устабашиев.

Партньор при провеждането на кампанията „Нощ на прилепите“ в НПГГС „Христо Ботев“ бе природозащитната организация „Зелени Балкани“, която осигури информационни и образователни материали за участниците в инициативата.

25-та Международна нощ на прилепите през тази година се отбелязва в 12 населени места на България през целия месец октомври. В честването участват организации, институции и граждански групи.

Тазгодишното отбелязване на събитието в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград продължи три дни с оглед на стриктното спазване на изискванията на здравните власти във връзка с разпространението на COVID-пандемията.

Дейностите, тематично посветени на прилепите бяха проведени на 25, 26 и 28 октомври с ученици от трите паралелки на VIII клас в конферентната зала на училището. В началото на събитието инж. Филип Устабашиев представи под формата на презентация най-интересните подробности за прилепите в световен мащаб и у нас, както и за международната кампания Нощ на прилепите.

Най-голям интерес предизвика викторината „Тайният свят на прилепите“, която провокира знанията на участниците.

Всеки ученик трябваше да отговори на 20-те въпроса, разкриващи интересни особености от живота на „крилатите бозайници“. За целта участниците използваха своите мобилни устройства. Освен познания за прилепите се изискваше и бързина при отговорите, които въпреки високото ниво на трудност на въпросите, в повечето случаи бяха правилни.

Общо 14 ученици взеха участие във викторината „Тайният свят на прилепите“. Победител в крайното класиране стана Денис Хамидов от VIII „б“ клас. Втори се нареди съученикът му Петър Манолов. Третата позиция в подреждането пък разделиха Пламен Сатев от VIII „а“ и Петко Шуманов от VIII „в“ клас.

Инициативата за честване на събитието „Нощ на прилепите“ е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединяват и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това „Нощта на прилепите“ се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Коментари:

коментара