21 март – Международен ден на хората със синдром на Даун

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се включи в отбелязването на Международния ден на хората със синдром на Даун. Денят – двадесет и първо число на третия месец, не е избран случайно, а за да покаже, как синдромът на Даун е свързан с тризомия на 21-вата хромозомна двойка.

Отбелязвайки този ден учениците символично изразиха своята подкрепа и признание към разнообразието и индивидуалността на всеки човек, включително и децата със синдром на Даун.

Екип от ученици, ръководен от г-жа Асена Лилова – преподавател в гимназията, запозна аудиторията с инициативата. Учениците не пропуснаха да споменат природата и ползите от връзката ни с нея. Дали е съвпадение, че денят на „слънчевите деца“ съвпада със Световния ден на гората?

 Хората със синдром на Даун, подобно на дърветата в гората, са уникални и разнообразни. Те представляват различни етнически, културни и социални групи, като всяка от тях носи собствена красота и стойност. Точно както гората, в която всяко дърво допринася към богатството на екосистемата, така и хората със синдром на Даун обогатяват нашето общество със своите умения, перспективи и любов.

Отбелязването на инициативата продължи с „Шареното предизвикателство“, което бяха подготвили Емили Кацарова, Дарина Тетимова, Ясена Хаджиева, Албена Мезинова, Анелия Лещарова и Инна Максудова – ученички от 10 клас и Спасимир Методиев от 11 клас.

Екипът на госпожа Лилова  отдаде внимание и на още едно събитие, което се отбелязва на 21 март, а именно – Световният ден на поезията.

„Всяко дете е различен вид цвете и събрани заедно правят света една красива градина“ – с този прекрасен цитат събитието завърши.

Коментари:

коментара