176 години от рождението на Христо Ботев

На 6 януари 2024 г. се навършиха 176 години от рождението на големия български революционер Христо Ботев – национален герой, поет, публицист и журналист, който е и патрон на Националната ни гимназия.

Значимото събитие бе почетено с възпоменателни церемонии пред трите паметника на великия поет и революционер, организирани от община Велинград съвместно с Национална ПГГС „Христо Ботев“ и ИОУ „Христо Ботев“.

Най-напред цветя и венци бяха поднесени пред новия бюст-паметник в двора на ИОУ „Христо Ботев”. Знаменните групи от двете учебни заведения, носещи името на Христо Ботев, придадоха още по-голяма тържественост. Програмата на честването включваше изпълнението на възрожденски песни и ученически рецитал със стихове на Ботев. Участие взеха още и Народен хор при ПДЮАНПТ ,,Здравче венче” от НЧ ,,Васил Левски–1904” с художествен ръководител Гергана Комитска.

След това цветя на паметника на националния ни герой в кв. Лъджене поднесоха представители на общинска администрация и културни институции.

На бюст-паметника на патрона на Националната ПГГС „Христо Ботев“ в двора на гимназията също бяха положени цветя.

Исторически преглед, представящ делото на Христо Ботев пред официалните гости, учители и ученици, направи преподавателят по история в гимназията, г-н Георги Кривулев. Той завърши своето изложение със силни думи:

„Гордея се, че работя в училище, което носи името на Христо Ботев“, завърши Георги Кривулев.

Във възпоменателните поклонения активно участие взе представителна група от Националната ПГГС „Христо Ботев“, ръководена от директора Георги Янчев. Единадесетокласниците Георги Мадин и Красимир Кичиков поднесоха венци от името на училището. Знаменосната група на НПГГС „Христо Ботев“ бе в състав: Петко Дамов, Йорданка Трендафилова и Мария Терзиева.

В отбелязването на годишнината се включиха представители на Общинска администрация – Велинград, ОбС – Велинград, различни организации, общественици и граждани.

Христо Ботев живее едва 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело!

НА ТОЗИ ДЕН СЕ РОДИ НЕПОКОРЕН ДУХ С МАГИЧЕСКО ИЗЛЪЧВАНЕ, ЧИЯТО ПОЕЗИЯ И ДЕЛО ГО ПРЕВЪРНАХА В СИМВОЛ НА ВЪЗВИШЕНА ЛЮБОВ, ИЗГАРЯЩА ОМРАЗА, СИЛА, РОДОЛЮБИЕ И ОТДАДЕНОСТ НА БЪЛГАРИЯ. САМОЖЕРТВЕНОТО МУ ДЕЛО И СЛОВО ПРЕСКАЧАТ ГРАНИЦАТА НА СВОЕТО ВРЕМЕ, ВГРАЖДАЙКИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ ВИСОКИ  ЦЕННОСТИ И ДУХОВНОСТ.

Коментари:

коментара