175 години от рождението на Христо Ботев

На 6 януари 2023 г. се навършват 175 години от рождението на големия български революционер Христо Ботев – национален герой, поет, публицист и журналист, който е и патрон на Националната ни гимназия.

Значимото събитие бе почетено с възпоменателно поклонение пред паметника на великия поет и революционер, организирано от община Велинград съвместно с Национална ПГГС „Христо Ботев“ и ИОУ „Христо Ботев“. Почетен караул извършиха представители на РК „Родопчани“ и знаменосните групи на НПГГС „Христо Ботев“ и ИОУ „Христо Ботев“. Ученици от VII клас на ИОУ „Христо Ботев“ изнесоха рецитал, в който бяха включени лични творби и революционни песни.

В церемонията активно участие взе представителна група от Националната ПГГС „Христо Ботев“, ръководена от директора инж. Стефан Шулев и заместник-директора Георги Янчев. Дванадесетокласниците Деница Баракова и Димитър Балтаджиев поднесоха венец от името на училището. Знаменосната група на НПГГС „Христо Ботев“ бе в състав: Иван Ганчев, Йорданка Трендафилова и Габриела Апостолова.

В отбелязването на годишнината се включиха представители на Общинска администрация – Велинград, ОбС – Велинград, различни организации, общественици и граждани.

Христо Ботев живее едва 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело!

НА ТОЗИ ДЕН СЕ РОДИ НЕПОКОРЕН ДУХ С МАГИЧЕСКО ИЗЛЪЧВАНЕ, ЧИЯТО ПОЕЗИЯ И ДЕЛО ГО ПРЕВЪРНАХА В СИМВОЛ НА ВЪЗВИШЕНА ЛЮБОВ, ИЗГАРЯЩА ОМРАЗА, СИЛА, РОДОЛЮБИЕ И ОТДАДЕНОСТ НА БЪЛГАРИЯ. САМОЖЕРТВЕНОТО МУ ДЕЛО И СЛОВО ПРЕСКАЧАТ ГРАНИЦАТА НА СВОЕТО ВРЕМЕ, ВГРАЖДАЙКИ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ ВИСОКИ  ЦЕННОСТИ И ДУХОВНОСТ.

Коментари:

коментара