109 години от смъртта на Васил Попов – пазителят на българската гора

На 02.02.2021 год. се навършват 109 години от убийството на Васил Василев Попов – лесовъд, защитник на българската гора и природа. Васил Попов остава завинаги „свързан на живот и смърт с горското дело и непоколебим разобличител на всички далавери в горите“.

Едва на 34-годишна възраст Васил Попов „заплаща“ с живота си жестоката цена на избора да живее честно, да бъде принципен и да се впусне решително в неравната битка срещу нарушенията, беззаконието, кражбите и престъпленията спрямо българската гора и природа. Наемен убиец произвежда фаталният изстрел малко след 19:30 ч. на 2 февруари 1912 г. във велинградския квартал Лъджене (тогавашното село Лъджене).

Делото на Васил Попов, обаче остава безсмъртно и до днес!

Церемонията в памет на славния пазител на българската гора бе открита от инж. Кирил Тодоров – председател на Съюза на ветераните-лесовъди във Велинград.

инж. Кирил Тодоров

Животът и делото на Васил Попов представи инж. Стефан Шулев – директор на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

„Човек с желязна воля, енергичен, целеустремен, трудолюбив, въздържан и умерен в ежедневието си, борец за правда“ – така инж. Шулев охарактеризира в своето богато изложение личността на патриота Васил Попов.

Присъстващите почетоха паметта на лесовъда Васил Попов с едноминутно мълчание.

Пред мемориалната му плоча бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, Съюза на ветераните – лесовъди във Велинград, представители на ДЛС „Чепино“ и ДГС „Алабак“, общественици и граждани.

Своята почит към живота и делото на лесовъда Васил Попов отдадоха ръководството, бивши и настоящи учители и ученици от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

С отбелязването на тази дата и научавайки за саможертвата на всички лесовъди-патриоти, оставили ярка следа в горската история на България, трябва да съхраним и продължим да черпим сили и устрем за качествена и мъдра грижа за безценното зелено богатство на нашата родина България.

Нека всички да знаем и помним, че историята е полезна, не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето.

И днес, след 109 години, името на лесовъда-патриот Васил Попов стои на вечна стража над Българската гора, оставил незаличима следа в горската история на България.

Коментари:

коментара