108 години от смъртта на лесничея Васил Попов

На 02.02.2020 год. се навършиха 108 години от убийството на лесничея Васил Попов, който е „свързан на живот и смърт с горското дело и е непоколебим разобличител на всички далавери в горите“.

Животът и делото на лесничея Васил Попов представи от името на Съюза на ветераните-лесовъди, инж. Кирил Тодоров.

Думите, които Васил Попов изрича през 1911 г.: “Аз с горите в България политика няма да правя” и своите непоколебими действия в тази насока той бива убит. Тези думи звучат и днес повече от актуално. Показват ни каква трябва да е истинската грижа за Българската гора!

С отбелязването на тази дата и научавайки за живота на такива лесовъди-патриоти, оставили ярка следа в горската история на България, трябва да показваме, че българските гори са неизчерпаем източник на блага, който трябва да се стопанисва мъдро, с идеи за грижа към човечеството, с любов и огромна отговорност.

С респект и гордост към всички лесовъди, отдали своя живот в полза на нас, за да можем да черпим сили и устрем за качествена и мъдра грижа за безценното зелено богатство на нашата родина България
Нека всички да знаем и помним, че историята е полезна, не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето.

Своята почит към живота и делото на лесовъда Васил Попов отдадоха ръководството, бивши и настоящи учители и ученици от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Те поднесоха цветя и венци пред паметника на лесничей Васил Попов.


Коментари:

коментара