105 г. от смъртта на лесовъда Васил Попов

На 02.02.2017 год. отбелязахме и почетохме съвместно със служители от горската система 105 годишнината от убийството на лесничея Васил Попов, който е „свързан на живот и смърт с горското дело и е непоколебим разобличител на всички далавери в горите“.

Васил Попов е оценен много високо от тогавашния министър Димитър Христов, когото той лично е запознал с истината за горите в страната ни и единствен в цялата ни дотогава горска история заявява през 1911 г.: “Аз с горите в България политика няма да правя.” Заради тези свои думи и непоколебими действия в тази насока инж.Васил Попов бива убит. Думите му днес звучат повече от актуално. Показват ни каква трябва да е истинската грижа за Българската гора!

С отбелязването на тези дати и научавайки за живота на тези лесовъди-патриоти, оставили ярка следа в горската история на България показваме на нашите възпитаници, че българските гори са неизчерпаем източник на блага, който трябва да се стопанисва мъдро, с идеи за грижа към човечеството, с любов и огромна отговорност. Затова казваме на нашите ученици, че историята на човечеството е непрекъсната борба между идеи и интереси и че само за миг побеждават интересите, а за дълго идеите!

С респект и гордост към всички лесовъди, отдали своя живот в полза на нас, за да можем да черпим сили и устрем за качествена и мъдра грижа за безценното зелено богатство на нашата родина България, нека всички да знаем и помним, че историята е полезна, не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето.
инж. Надежда Шатърска -Ганчева – зам.-директор на ПГГС“Хр.Ботев“

 

Коментари:

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *