Шампионски триумф за НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград в Националното състезание „Горски многобой“ в Тетевен

Отборът на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград завоюва шампионската титла от завършилото XV-то издание на Националното състезание „Горски многобой“, проведено в гр. Тетевен. Велинградските възпитаници прибавиха към колекцията си и редица отличия от призови места в отделните етапи от надпреварата, както и купата за отборен първенец във втория кръг.

За втори път в историята на Националното състезание „Горски многобой“, след 14-годишна пауза, негов домакин бе Националната професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – гр. Тетевен. Организатор на надпреварата е МОН в партньорство с Лесотехнически университет – гр. София.

XV-то издание на състезанието протече от 10 до 12 май 2023 г. Авторитетната надпревара събра общо 21 участници от 7 професионални гимназии в страната.

Отборът на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе в състав: Димитър Паров (капитан), Деница Баракова, Ангел Груев и Илия Самоходов. Ръководител на екипа бе инж. Надежда Ганчева – заместник-директор на гимназията. Главен треньор на отбора бе инж. Цветан Чечев, а треньорският щаб включваше още преподавателите-лесовъди: инж. Филип Устабашиев, инж. Иван Дулев, инж. Вергиния Иванова и инж. Ирина Ачева.

Церемонията по откриване на мащабната проява се състоя на 10 май (сряда) в голямата зала на НПГГСД „Сава Младенов“. Сред официалните гости бяха г-жа Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, Димитър Здравков – началник на кабинета на Министъра на образованието и науката, инж. Стоян Тошев – изпълнителен директор на Изпълнителната дирекция на горите, Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен, Наталия Михалевска – директор на Дирекция образование на българите зад граница и Училищната мрежа към МОН, Камелия Шарабова – гл. експерт в Дирекция „Професионално образование и обучение“ към МОН, д-р Иваничка Буровска – началник на Регионалното управление на образованието в Ловеч, инж. Петър Петров – директор на Регионална дирекция по горите – Ловеч и др.

Присъстващите в залата се изправиха на крака, за да изслушат в тържествената атмосфера химна „Хубава си моя горо“ в изпълнение на група ученици от НПГГСД „Сава Младенов“.

Последва представянето на всички отбори в състезанието, които бяха поканени да се качат сцената.

Националното състезание „Горски многобой 2023“ бе официално открито от инж. Златина Каталиева – директор на НПГГСД „Сава Младенов“.

„Убедена съм, че в следващите два дни в Тетевен ще си дадат среща най-добрите и изявени ученици и техните учители в сферата на професионалното образование по горско стопанство“, обърна се към участниците тя.

Благодарност бе изказана към преподавателите от Лесотехнически университет – гр. София, а също и към представителите на Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите – Ловеч, Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград, ДГС и ДЛС, които влязоха в състава на съдийските комисии на състезанието.

Провеждането на втория етап от състезанието бе обезпечен от община Тетевен – дейност „Управление и стопанисване на общинските гори“. Фирмите Агроланд-България АД и Андреас Штил ЕООД за поредна година осигуряват наградния фонд за състезанието. Своята щедрост и съпричастност проявиха и всички Държавни горски предприятия.

Инж. Каталиева връчи на всички отбори за спомен от събитието дървен символ с изобразени всички елементи от националното състезание „Горски многобой“, изработен в НПГГСД „Сава Младенов“. Всеки от отборите получи и дървената табела с надпис на своето училище, която е изработена във високотехнологичната STEM работилница на гимназията.

Приветствени слова към присъстващите отправиха също г-жа Мария Стойчева – председател на ОбС – Тетевен, Димитър Здравков – началник на кабинета на Министъра на образованието и науката и инж. Стоян Тошев – изпълнителен директор на Изпълнителната дирекция на горите.

Веднага след церемонията по откриването всички се пренесоха в залата за техническата конференция.

По време на техническата конференция бяха дискутирани организационни въпроси и програмата на събитието. Инж. Каталиева представи пред присъстващите съставът на различните комисии по пунктове в първи и втори етап. В тях попаднаха представители на ЛТУ, РДГ – Ловеч, ЮЗДП – Благоевград, ДГС и ДЛС, и други организации, които не са обвързани с участниците в състезанието „Горски многобой“.

На техническата конференция бяха изтеглени индивидуалните и отборните номера за състезанието.

Всеки отбор включваше по трима ученика, които бяха представители на ПЛТГ „Никола Вапцаров” – Банско, ЛПГ – Берковица, ПГГСД „Николай Хайтов” – Варна, НПГГС ”Христо Ботев” – Велинград, ПГСГС – Кърджали, ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково и домакините от НПГГСД „Сава Младенов“ – Тетевен.

Индивидуалните стартови номера за тримата състезатели на НПГГС „Христо Ботев“ бяха №7 за Деница Баракова, №16 за Ангел Груев и №17 за Димитър Паров.

На отбора на НПГГС „Христо Ботев“ се падна дърво №3, изтеглено от капитана на тима Димитър Паров. Домакините бяха избрали за поваляне дървета от обикновен смърч.

По време на техническата конференция бе извършен и задължителния инструктаж на участниците в състезанието. 

След приключване на техническата конференция всички се насочиха към състезателното трасе, разположено в защитената местност „Костина“ край с. Рибарица, попадаща в териториалния обхват на ДГС „Тетевен“.

На 11 май в 9:30 ч. бе даден и официалния старт на първия етап от състезанието, в който участниците се представят индивидуално. В него те трябваше да преминат горски терен с обща дължина около 2 км. По трасето последователно бяха разположени пунктове за:

– разпознаване на гъби, насекомни вредители и повреди от тях, следи от птици и бозайници, на дървесни видове по клонки, семена и проби;

– садене на фиданки;

– спортен риболов;

– стрелба с пневматично оръжие.

Участниците в състезанието демонстрираха своите знания и умения в областта на горското и ловното стопанство.

Суперизненада за велинградския тим и преподавателски спортно-технически щаб поднесоха двама от участниците от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград в миналогодишното издание на горския многобой. Появата на победителя в индивидуалното класиране на първия етап от 2022-а край Варна, Атанас Китов и на съотборникът му Джесур Бюлент, окуражи допълнително и вдъхна още по-голяма увереност на състезателите на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград.

Най-труден в първия състезателен етап по трасето се оказа пунктът, свързан с разпознаване на дървесни видове, следи от птици и бозайници, вредители и болести. Победител в него стана Деница Баракова от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, следвана от Десислав Тошев от НПГГСД „Сава Младенов“ – Тетевен и Димитър Паров от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Отлично представяне на този пункт записа и третият велинградски състезател Ангел Груев, който се нареди на четвърто място.

Обобщените резултати от първия етап донесоха много поводи за гордост за възпитаниците на двете национални гимназии – домакините от Тетевен и учениците от Велинград. Първенец в индивидуалната надпревара стана Десислав Тошев от НПГГСД „Сава Младенов“, следван от съотборника си Андрей Александров, а бронзовото отличие стана притежание на велинградския капитан Димитър Паров.

Втората част от състезанието бе свързана с подготовка на бензиномоторен верижен трион за работа (разглобяване и сглобяване), поваляне, окастряне, разкройване и кубиране на иглолистно дърво и прецизно рязане на шайби върху трупи. В него се реши и крайното отборно класиране за цялото състезание. Победител в изключително трудното изпитание, свързано с поваляне, окастряне, разкройване и кубиране на едроразмерно дърво от обикновен смърч и прецизното рязане на шайби върху трупи, стана селекцията на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Сребърните медали в тази дисциплина спечелиха възпитаниците на НПГГСД „Сава Младенов“ – Тетевен, а бронзовите отличия заслужиха учениците от ЛПГ – гр. Берковица.

В дисциплината, която провери уменията на участниците в подготовката на бензиномоторен верижен трион за работа (разглобяване и сглобяване), най-добър стана Десислав Тошев от домакините, следван от Димитър Паров от Велинград и Нестор Урчев от Тетевен. На четвърто място, в силната конкуренция на противоположния пол, се класира и първата дама в отбора на НПГГС „Христо Ботев“ за последното десетилетие, Деница Баракова.

Официалните резултати от XV-то издание на Националното състезание „Горски многобой“ по традиция бяха обявени по време на празничната вечеря.

Своите награди последователно получиха най-добрите в пунктовете от първия етап. Деница Баракова и Димитър Паров се изявиха при разпознаването на дървесни видове, следи от птици и бозайници, вредители и болести. Те бяха наградени лично от председателя на съдийската комисия на този пункт, гл. ас. д-р инж. Славчо Савев.

В крайното индивидуално класиране за целия първи етап №1 третата позиция бе за Димитър Паров. Възпитаникът на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград бе награден от инж. Йордан Палигоров, началник на отдел „Инвентаризация и планиране“ в ИАГ.

Велинградският отбор зае първото място в отборното класиране на втори етап. Димитър Паров пък се окичи със сребърен медал в дисциплината „Подготовката на бензиномоторен верижен трион“, а наградата му връчи инж. Димитър Витев, гл. експерт в ИАГ.

В крайното отборно класиране Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград триумфира като комплексен победител в XV Национално състезание „Горски многобой“, организирано от НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен.

Церемонията по награждаването за втори етап и комплексното класиране извърши доц. д-р инж. Димитър Георгиев от Лесотехнически университет – гр. София.

По време на церемонията участниците и отборите получиха предметни награди от представителите за България на марките за специализирана горска техника – Stihl и Husqvarna.

Гл. ас. д-р инж. Славчо Савев съобщи решението на академичното ръководство на висшето училище, че всички участници в състезанието „Горски многобой“ са приети за студенти в първи курс, редовно обучение на специалност „Горско стопанство“ в Лесотехнически университет – гр. София. Условието е те да се дипломират успешно през настоящата учебна година.

Домакините от Националната ПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен бяха подготвили богата програма по случай празничното награждаване и закриване на XV Национално състезание „Горски многобой“.

„Респект и уважение към труда и приноса на всеки един от моите колеги при подготовката на отбора! Горда съм с всеки един от вас, защото зад тази победа стои не само много труд, а екипност, правилно отношение към всеки детайл и ❤️„, подчерта ръководителят на отбора и зам.-директор на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, инж. Надежда Ганчева.

Специални благодарности трябва да бъдат отправени и към г-жа Фани Шеврова, която подсигури за всички ученици от отбора солидни хранителни пакети за пътуването им до Тетевен. Благородната постъпка на нашата съгражданка е достоен пример за подкрепа и ангажираност към талантливите възпитаници на Националната ПГГС „Христо Ботев“.

Висока оценка за цялостното провеждане и организация на мащабното събитие заслужава директорът на Националната ПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, инж. Златина Каталиева. Ръководеният от нея организационен комитет, включващ зам.-директорът инж. Иванка Маринова и екипа от гимназията, се справи образцово с обезпечаването на всички най-дребни детайли от състезанието.

В петъчната сутрин, домакините от Националната ПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, бяха организирали и посещение на разположената на 25 км от града, пещера „Съева дупка“ – един от 100-те Национални туристически обекта в България.

Уникалната пещера беше финалната точка, от която всички отбори тръгнаха за своите родни места, с пожелание за нови успехи в образователния процес и среща през 2024-а година в следващото издание на Националното състезание „Горски многобой“.

Коментари:

коментара