Ученици от НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се финалисти на национално състезание

Петко Шуманов (вляво) и Иван Нейков (вдясно) са амбицирани за силно представяне и във финалния кръг на олимпиадата по орнитология

Двама ученици от VIII клас на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се класираха за финалния кръг на Олимпиадата по орнитология. Атрактивното състезание бе възобновено след 13-годишна пауза от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Петко Шуманов и Иван Нейков заслужиха правото да участват във финалния етап на олимпиадата след отлични изяви в първия кръг на надпреварата. Общо 117 ученици от V до VIII клас от цялата страна тестваха своите теоретични и практически познания за птиците.

В олимпиадата бяха включени 25 въпроса с отговори за избор и снимки на различни видове птици за разпознаване. Максималният брой точки, които можеше да получи всеки ученик бяха 245.

За финала се класираха 22 деца, които получиха за отговорите си от 214 до 155 точки.

Петко Шуманов зае 10-то място в първия кръг със 171, а съученикът му Иван Нейков се нареди 15-и със 166 точки. Двамата осмокласници са подготвят под ръководството на своя преподавател по ловно стопанство и техен класен ръководител инж. Филип Устабашиев. Петко и Иван се обучават в специалност „Горско и ловно стопанство“.

Представянето на двамата отлични ученици от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград не е изненада, а напълно закономерен резултат. Точно Иван Нейков и Петко Шуманов се отличиха и по време на олимпиадата по орнитология, проведена в края на м. март в училището. Двамата заеха първите две места в крайното класиране и още тогава разкриха сериозен потенциал в областта на орнитологията.

Финалът на олимпиадата по орнитология ще се проведе на 29 май в Природозащитен център „Пода“. Заключителното състезание ще съдържа тест и практическо разпознаване на птици от терасата на природозащитния център. Организаторите ще отправят покани до финалистите и техните учители.

Коментари:

коментара