Ученици на НПГГС „Христо Ботев“ блестят на планинския полумаратон в Ракитово

Петима ученици на НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград взеха участие в осмото издание на Планинския лекоатлетически полумаратон „Ремово – Блатца – Ракитово 2020“. Надпреварата се проведе на 10 октомври (събота) и бе посветена на 108-та годишнина от Балканската война. Отборът ни бе предвождан от преподавателите Николай Гарванов и инж. Филип Устабашиев.

Възпитаници на гимназията участват за втора поредна година в лекоатлетическата надпревара, а представянето им е още по-успешно от миналогодишното.

Всички те премериха сили на най-масовата дистанция – 5 км. Нищожните 4 секунди разделиха деветокласникът Георги Сонмез от правото да се качи на почетната стълбичка до призьорите от СКЛА „Тракия“ – Пловдив. Той финишира на престижното четвърто място с време 20 минути и 10 секунди. Общо 107 участници застанаха на старта на 1200 м надморска височина в местността „Блатца“. Сред участниците на 5, 10 и 20 км се открояваха и близо 20 лекоатлети на СКЛА „Тракия“ – Пловдив и КЛА „Оборище“ – Панагюрище.

Петото място в крайното подреждане също завоюва възпитаник на НПГГС „Христо Ботев“. Дванадесетокласникът Умут Сюлейман също бе наудържим по трасето и се поздрави с авторитетно спортно постижение. Той преодоля 5-километровото трасе за 21 мин. и 30 секунди.

Място в топ 10 също намери и Росен Шарков. Деветокласникът ни пресече осми финалната линия. Добри впечатления оставиха и останалите двама ученици от НПГГС „Христо Ботев“ – Венелин Георгиев (IX клас) и най-младия в селекцията Бени Шишеков (VIII клас).

Общият награден фонд на лекоатлетическата надпревара бе 1100 лева. Спортното събитие премина при образцова организация от страна на община Ракитово, МКБППМН, СК „Левски“ – Ракитово и Сдружение „Суткя“.

Преди церемонията по награждаването на призьорите от осмото издание на Планинския лекоатлетически полумаратон „Ремово – Блатца – Ракитово 2020“ бяха поднесени цветя пред мемориала на генерал Стилиян Ковачев – командващ Родопския отряд от името на Община Ракитово, Общински съвет, СК “Левски“ и Сдружение“ Суткя“. В словото си председателят на Общински съвет Нина Димова припомни историческите факти за участието на ракитовци в Балканската война, а Георги Балкански-председател на настоятелството на Образцово народно читалище „ Будилник-1898“ в Ракитово, се превъплъти в образа на ген. Ковачев и прочете заповед № 1, с която генералът нарежда на Родопския отряд да премине границата и да тръгне да освобождава Родопите и Македония. Пред бюст-паметника на героя имаше почетен караул от участници в Национално дружество“ Традиция“ – клуб“ Родопчани“-Велинград, водени от Иван Семерджиев.

Коментари:

коментара