Ученици и учители на НПГГС „Христо Ботев“ покориха най-високата наклонена кула в света

На входа на емблематичната кула „Азинели“ в Болоня

97,2 м се оказаха преодолимо препятствие за учениците и учителите от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, участващи в проект „Изграждане на практически компетенции за устойчиво управление на горите“, договор 20181BG01KA102047029, финансиран по програма „Еразъм +“ в Болоня.

Българската група покори на 1 септември 2019 г. със завидна лекота най-високата наклонена средновековна кула в света – Азинели. Тя е била издигната през 12-ти век от благороднически семейства и от нея се открива незабравим изглед към града. В близост до Азинели се намира нейната по-малка сестра – кулата Гарисенда. Тя е с височина 49 метра. Нездравите основи стават причина още през 1360 г. кулата Гарисенда да се наклони с 3,2 метра. От мерки за сигурност тя е затворена за посетители. Двете кули „Азинели“ и „Гарисенда“ са символа на Болоня.

Кулата „Азинели“ има точно 498 стъпала. За последно е реставрирана през 1998 г. Изкачването на „Азинели“ не е просто туристическа атракция, а истинско приключение. В това се убеди и българската група от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. Тя се справи повече от блестящо с покоряването на 498-те стъпала и успя да стигне до върха за 4 минути. Времето респектира домакините, които ни споделиха, че рекордното постижение е почти 3 минути, но буквално е свързано с бягане по стъпалата.

Пред всички участници от НПГГС „Христо Ботев“, преминали през емблематичната конструкция от преди 1100 г., на върха се откри шанса за фантастична панорамна гледка към Болоня.

Коментари:

коментара