С УЧЕБНА АДАПТАЦИЯ ПО ПИЕСАТА „ЯВОРОВ, МИНА И ЛОРА В ЧАСА НА СИНЯТА МЪГЛА“ НА БОЙКО ИЛИЕВ ПРИКЛЮЧИХА ДЕЙНОСТИТЕ ПО НП „ЗАЕДНО В ИЗКУСТВОТО И СПОРТА“, МОДУЛ – ИЗКУСТВА

На 27.06.2023 г. в препълнената конферентна зала на гимназията ученици и учители присъстваха на финалното представление на трупата „Театър в училище“.

С това събитие беше предвидено да се открие външната сцена в парка на училището. Поради ежедневните дъждове през последните дни се наложи отново да се използват възможностите на залата ни за публични изяви и събития.

Използването на сцената като място за придобиване на знания, на артистичната среда за обогатяване на представите, ценностите и вникване в сложния свят на авторите на изучаваните литературни произведения е различен, но резултатен учебен модел.

Изборът на пиесата, посветена на Пейо Яворов е продиктуван от творчеството му – докосващо, завладяващо, красиво и любовта му към две жени – Лора и Мина, която бележи завинаги живота и поезията му. Двамата с Лора стават най-ярката двойка на софийското общество и през 1912 г. се женят. Тази бурна, пламенна любов, белязана с много съмнения и страсти, се оказва фатална за поета. Това доказват и писмата между двамата, които са в основата на пиесата на Бойко Илиев.

Излизането пред публика е предхождано от много часове работа с текста, със спецификата на образа, сценично поведение и не малко творческа страст, в което участниците показаха най- добрата си страна. В това общо предизвикателство ръководителят, г-жа Недялка Стефанова, се довери на Иван Нейков – 9в клас за ролята на Пейо Яворов, Албена Мезинова от 9б клас за ролята на Лора и Ясена Хаджиева от 9а клас за ролята на Мина и Костадинка Даилова – 10б клас. Отново техническото осигуряване на спектакъла бе поверено на Красимир Джалев – 10а клас.

Творчеството и поезията на Яворов са пропити с трагизъм, идващ от личния му живот, пълен с разочарования. Обвиненията в убийството на Лора са твърде тежки за поета, който въпреки нещастията в живота си, остава един от най-великите български поети. Всичко това публиката видя, научи и оцени с аплодисменти като част от процеса на знанието вън от класната стая.

В края на учебната година отбелязахме и края на нашия артистичен сезон. Удовлетворени от дейността си участниците в „Театър в училище“ получиха награда от инж. Надежда Ганчева, зам. директор на гимназията.

Ясена Десиславова Хаджиева – 9а
Албена Алишова Мезинова – 9б
Дарина Георгиева Тетимова – 9в
Иван Нейков Нейков – 9в
Красимир Искренов Джалев – 10а
Спасимир Иванов Методиев – 10а
Йорданка Георгиева Терзиева – 10а
Костадинка Илиева Даилова – 10б
Красимир Цанков Крачов – 10б

Коментари:

коментара