Съвместна инициатива на НПГГС „Христо Ботев“ и Исторически музей – Велинград по повод националния празник – 3-ти март

На 1-ви март, от 13.00 ч. в конферентната зала на гимназията учениците от 10 „а“ и „б“ клас взеха участие в среща с Надежда Ангелова, уредник в Исторически музей.
В поредната съвместна инициатива историци и учители обединиха знания и възможности в полза на родолюбието.

Темата на срещата „Руско – турската война и освобождението на Чепинското корито“ наред със своята актуалност около 3-ти март е насочена и към опознаване на историята на родния край.
Г-н Георги Кривулев, учител по История и цивилизация, представи г-жа Ангелова и сподели, че срещата е поредната част от дългогодишното отлично партньорство между гимназията и Исторически музей – Велинград.
По повод наближаващия празник, учениците от 9-ти клас, под ръководството на г – жа Н. Стефанова, учител по БЕЛ, представиха кратък рецитал „Честита свобода“. Айлин Трампова и Габриела Апостолова от 9 „а“ клас и Красимир Крачов от 9 „б“ клас, направиха емоционален прочит на емблематични стихове на Иван Вазов.

Г-жа Ангелова поднесе на учениците един интересен и вълнуващ разказ за Руско – Турската война. В презентацията си тя показа интересни снимки и документи, свързани с хода на войната, с личности и събития от нашия край.

В края на срещата инж. Шулев, директор на гимназията, отново подчерта нуждата от познаването на историята, за да разбираме настоящето и да провиждаме в бъдещето. Инж. Шулев благодари на г-жа Ангелова за интересната беседа и за ползотворното сътрудничество.

„На теб, Българио свещенна,
покланям песни си сега.
На твойте рани, кръв безценна,
на твойта жалост и тъга,
на твойте сълзи и въздишки,
на твойте страсти и тегло
и на венеца мъченишки,
кой грей на твоето чело.“

„БЪЛГАРИЯ“ Ив. Вазов

Коментари:

коментара