Стойностно и незабравимо посещение на международното изложение „Природа, лов и риболов“ за възпитаниците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

Интензивно, динамично и ползотворно премина 5 април 2024 г. за групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, която посети 28-то Международно изложение „Природа, лов и риболов“ в гр. Пловдив.

Организираното посещение на ученици от 9-ти до 12-клас бе поверено на екип от четирима преподаватели по професионална подготовка от гимназията – инж. Филип Устабашиев, инж. Вергиния Иванова, инж. Ирина Ачева и г-н Илиян Пенев.

Първата спирка за представителната група от Велинград на територията на Международния панаир бе образцовия щанд на Националната ПГГС „Христо Ботев“, създаден по идеен проект и ръководен от зам.-директора инж. Надежда Ганчева и учениците Спасимир Методиев, Иван Ганчев и Красимир Джалев. Гимназията е единственото средно учебно заведение, което се представя на престижния форум. Именно оттам стартира и турнето на международната изложба за възпитаниците на гимназията.

Учениците се докоснаха до трофейната колекция, подредена от шестте държавни предприятия. Те бяха запознати подробно от своите преподаватели с историята и успехите на трофейното дело в България. Също така бяха коментирани въпроси, свързани с показателите за оценка при отделните видове дивеч.

След това групата се насочи към зоната на представяне на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Там се срещна със зам.-изпълнителния директор Ясен Киров и ст. юрисконсулт Силвия Желева. Интересът към щанда на Агенцията е напълно оправдан, защото тази държавна структура, чиято централа е в гр. Бургас, за първи път се включва като съорганизатор на международното изложение и участва със собствен щанд. Представителите на ИАРА запознаха групата от Националната ПГГС „Христо Ботев“ с основните функции, които Агенцията изпълнява. От своя страна преподавателите от гимназията споделиха натрупаният опит на училището в областта на обучението по рибовъдство, включително и активното участие в кампании по зарибяване на сладководни водоеми.

Силната връзка между висшето и средното професионално образование бе пренесена на щанда на Лесотехнически универститет – гр. София. Срещата между учениците на гимназията и студентите се превърна в перспективен разговор за бъдещето. Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград е със статут на асоциирано училище към Лесотехнически университет. Възпитаниците на училището се срещнаха с гл. ас. д-р Мартина Николчева, преподавател в катедра „Ловно стопанство“ при ЛТУ.

В страхотна атракция се превърна и посещението на открито в зоната за изкуство, създадено върху дърво с помощта на моторен трион. Сред майсторите на дървени фигури се открояваше инж. Димитър Русев. Велинградският спец в областта на ловното стопанство демонстрира, че за него няма тайни и в скулптурата на различни животни, създадени професионално с моторен трион. Произведенията от откритото ателие определено носят своята уникалност и неповторимост, а човешкото око е ненаситно за красотата на дървените фигури.

Вълнуващият 5 април 2024 г. със сигурност ще остане незабравимо и стойностно преживяване за възпитаниците на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград.

Коментари:

коментара