Седмица на гората 2023: За да имаш бъдеще, знай и уважавай своето минало

Днешният първи ден от Седмицата на гората 2023 за лесовъдската колегия на Националната ПГГС „Христо Ботев“ премина под знака на мотото: „За да имаш бъдеще, знай и уважавай своето минало“.

Учителите-лесовъди, обединени от идеята на инж. Надежда Ганчева – зам.-директор на Националната ПГГС „Христо Ботев“, да наситят дните на тази седмица с мероприятия, в които да дадат своя личен пример за правилно отношение към отговорната лесовъдска професия, към това да бъде оценен труда на лесовъда, който е насочен към създаването, грижата и стопанисването на горите и дивеча, да стане ясно, че лесно се руши, а много трудно се създава.

Верни на своя принцип – зад думите винаги да има дела днес, на 03.04.2023 година, лесовъдският екип на Националната ПГГС „Христо Ботев“ посети УОГС „Г. Аврамов“ – с. Юндола, където бе посрещнат от зам.-директора и преподавател, инж. Чавдар Устабашиев. Първата инициатива в партньорство с УОГС „Г. Аврамов“, бе свързана със засаждането на хималайски кедър в двора на стопанството. Фиданката е произведена и отгледана старателно в разсадника на Националната ПГГС „Христо Ботев“. Надеждата е, че кедровото дръвче ще остане за поколенията символ на грижата за гората, която не започва от днес и няма да свърши утре, а е неразделна част от безкрайността на човечеството. До засаденото дръвче бе забита и изработената информационна табела, която да напомня историята на хималайския кедър.

След това лесовъдската колегия от Националната ПГГС „Христо Ботев“ поднесе цветя и отдаде своята почит към личността и делото на лесовъда Христо Разсуканов. Паметната му плоча също е разположена в двора на УОГС „Г. Аврамов“.

Инж. Вергиния Иванова връчи на инж. Чавдар Устабашиев и символичен подарък по случай Седмицата на гората от името на лесовъдската колегия на Националната ПГГС „Христо Ботев“ за екипа на УОГС „Г. Аврамов“, ръководен от директора инж. Величко Драганов.

Много интересно премина и посещението на Националния горски музей на Юндола. Любопитни факти представи инж. Велина Джонгалова, отговорник от стопанството за уникалната експозиция. Сбирката представя горското дело в България с богат архив.

Музейната експозиция представя автентичен кабинет на лесничея от 1911 г. В него посетителите могат да видят писалището и пушката на лесничея, уникални карти на горски територии. Освен това в новият дом на горското дело са разположени множество експонати, свързани с историята и развитието на горското дело – униформи, инструменти, стара горска техника. Лесничейският дом пази архивни документи, представящи развитието на горското ведомство, лесовъдското образование и наука.

Най-голям интерес предизвика музейната стая, представяща средното лесовъдско образование. Централно място в нея е отделено и на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград. Колекцията от табла за историята и развитието на училището и уникалната експозиция от инструменти, с които са обучавани поколения лесовъди, е аранжирана от инж. Надежда Ганчева.

Освен това посетителите може да се запознаят отблизо и с дейността на останалите горски училища в страната, разположени в Тетевен, Банско, Берковица, Батак, Чепеларе, Варна, Кърджали и др.

Пред реставрираната сграда на Националния музей, която представлява един от първите лесничейски домове у нас, построен през далечната 1909 г., бе подредена и сбирка от информационни табла, свързани с историята на горското дело в България.

Лесовъдският екип от Националната ПГГС „Христо Ботев“ поднесе цветя и на паметната плоча на лесничей Васил Попов във Велинград. По този начин отдаде своето уважение и преклонение към личността на бележития лесовъд и неговото дело, което остава безсмъртно и до днес.

Във всеки от останалите дни ще ви информираме за инициативите в подкрепа на това да даваме своя принос в изграждане на силно, справедливо и отговорно отношение към българската гора и природа!

Коментари:

коментара