Приказно начало за групата от НПГГС „Христо Ботев“ по проект „Еразъм +“ в Болоня

На 30 август 2019 г. с директен самолетен полет от София за Болоня отпътува работна група от 20 ученици и двама преподаватели от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград. В продължение на близо един месец (до 27 септември 2019 г.) те ще останат на италианска земя, където ще участват в изпълнението на проект „Изграждане на практически компетенции за устойчиво управление на горите“, финансиран по програма „Еразъм +“ .

Целите на проект 2018-1-BG01-KA102-047029 са свързани с:

  • изграждане на нови професионални компетенции и надграждане на уменията на учениците областта на устойчивото управление на горите;
  • повишаване на езиковите и интеркултурните умения на учениците;
  • създаване на международно партньорство и други.

Ръководители на групата от 20 ученици от X до XII клас са инж. Ирина Ачева и инж. Филип Устабашиев.

Въздушният трансфер София – Болоня бе с времетраене 1 час и 40 минути. Температура от 32 градуса по Целзий посрещнаха българската група на италианска земя.

Ден Първи (31 август) от визитата на групата от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград в Болоня бе свързан с workshop „City game“. Играта имаше за цел да повиши знанията на участниците за забележителностите на италианския град, който посрещна българската група повече от дружелюбно и веднага я плени със своето автентично усещане.

20-те ученици бяха разделени на 4 работни групи по петима и получиха своите задачи за деня. Те трябваше да открият според предварителните указания основните забележителности по трите централни улици на Болоня – Ugo Bassi, Indipendenza и Rizzoli.

Първият пункт за откриване бяха „Говорещите стени“, а всяка група трябваше да документира със снимки или видео посещението си там. Следващата задача бе да се изпишат имената на двете емблематични кули – Гаризенда и Азинели, които са символ на Болоня. Отделните групи трябваше да говорят с местни хора за легендата, свързана с двете кули. Освен това възпитаниците на НПГГС „Христо Ботев“ имаха за задача да разговарят с местни хора, използващи типичния за този район диалект „Болонезе“.

Динамичната работа на групите включваше също откриването на университетската улица, подкрепена със снимки.

Сред най-атрактивните моменти от играта бяха задачите с италианци да се изпее песента „Bella ciao“ и да помолят някои да им предостави колелото си, за да направят обиколка по улиците на Болоня.

Всички групи се справиха майсторски с намиране на името на религиозния комплекс – „Комплексът на 7-те църкви“, от които в момента функционират 4.

Силни емоции предизвика и задачата да се намерят студенти или емигранти, които на техния роден език да кажат нещо.

Последното за деня, което трябваше да изпълнят групите от ученици на НПГГС „Христо Ботев“ бе изискването за обща снимка пред много известен фонтан с името на римски митологичен бог. Разбира се статуята на Нептун на главния градски площад Пиаца Маджоре въобще не успя да затрудни нашите ученици. Големият фонтан от 16-ти век с бронзова фигура на римския бог и русалки, от които струи вода също е една от големите атракции на главния площад. Пиаца Маджоре се отличава със средновековни и ренесансови сгради от двете страни, кафенета и улични музиканти.

След първата си запомняща се среща със забележителностите на Болоня, българската група получи заслужен ден за почивка, преди в понеделник (2 септември) да се потопи в новите предизвикателства на италианска земя.

Коментари:

коментара