Престижно домакинство на НПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград на Националното състезание по ориентиране с международно участие

На 30 април 2023 г. Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се превърна в „дом на спортното ориентиране“. Училището ни бе престижен домакин на Националното състезание с международно участие за купа „Велинград“, организирано от Българската федерация по ориентиране със съдействието на община Велинград.

Надпреварата протече в три състезателни дни – от 28 до 30 април. В мащабната спортна проява участваха 380 състезатели от 10 страни.

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград посрещна участниците в спринтовата дистанция, която по програма се проведе в последния състезателен ден – 30 април. Старт-финалът бе разположен пред централния вход на училището, а дворното пространство още в ранните неделни часове се изпълни от организатори, спортисти, зрители и гости на събитието.

Огромна заслуга за провеждането на авторитетното събитие има Георги Карталов – възпитаник на гимназията и основател на купа „Страхил Паланов“. По негова инициатива още през м. февруари тази година започна организацията за провеждане на Националното състезание по ориентиране на територията на НПГГС „Христо Ботев“. Всички детайли, свързани с тазгодишното издание бяха обсъдени и уточнени с инж. Надежда Ганчева, зам.-директор на гимназията, която повери активна роля в организационния комитет по провеждане на състезанието да изпълняват инж. Цветан Чечев и инж. Румен Люгов.

Под тяхното ръководство в организацията и провеждането на състезанието взеха участие 14 ученици – доброволци от гимназията – Иван Ганчев, Спасимир Методиев, Росен Димитров, Радко Манолов, Петър Близнаков, Раим Кавлаков, Красимир Джалев, Красимир Крачов, Васил Ламбрев, Иван Ръджов, Мустафа Хаджиасанов, Дениз Димитров, Боян Славков и Галин Димов.

Екипът от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград получи висока оценка за своята работа по обезпечаването на спортното събитие.

Първенец в комплексното класиране стана националният отбор на Латвия. Сребърните медали заслужи Унгария, а бронзовите отличия останаха за Израел.

За пети път част от стартовете за купа „Велинград“ е и надпреварата за приз „Страхил Паланов“. Велинградската легенда през 2023-та година щеше да навърши 65 години и затова призът тази година се връчи при възрастова група М65. Победителят в тази категория стана Младен Маринов от СКО „Вежен“ – Тетевен. Призьорите получиха медалите си и предметни награди лично от Георги и Христо Паланови – синове на голямата легенда.

В церемонията по награждаването на медалистите участва и инж. Цветан Чечев, който е дългогодишен изявен състезател и бивш национал по спортно ориентиране.

От 22 до 25 юни Велинград получи и авторитетно домакинство на Европейското първенство по ориентиране за младежи и девойки.

Коментари:

коментара