По следите на родословието на лесничей Васил Попов и забравената му майка Теофано Попова

Д-р Стоянка Коева пред паметната плоча на лесничей Васил Попов във Велинград

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград бе посетена на 23 февруари 2022 г. от г-жа Стоянка Коева. Скъпият ни гост има богат опит като преподавател на училищно и университетско ниво, две защитени докторски степени по педагогика (в България и Беларус), а в последните години извършва огромна по обем изследователска работа. Нейният неуморен труд е посветен на проучването на живота и дейността на Теофано Попова – майката на славния лесовъд Васил Попов, загубил живота си в защита на своя идеал, свързан с опазването на българската гора. Той е убит от наемен убиец на 2 февруари 1912 г. във велинградския квартал Лъджене.

Преди посещението си в Националната ПГГС „Христо Ботев“, д-р Коева и екип от гимназията посетиха паметната плоча на лесничей Васил Попов във Велинград, където положиха цветя и се поклониха пред героичното му дело.

Д-р Коева проведе среща със зам.-директора инж. Надежда Ганчева и преподаватели от гимназията. На нея тя разказа детайлно за живота и дейността на Теофано Попова и нейния по-малък син Васил Попов.

Теофано Попова

Теофано е родена на 18 март 1856 г. в Стара Загора. Произхожда от интелигентен и високообразован род. Едва на 5-годишна възраст тя вече е ученичка. Още на 14 г. постъпва като учител в Девическото училище в Казанлък. Влюбена в учителската професия, Теофано Попова отдава живота си на грижите за своите деца. Още от работата си в училище майката на Васил по неповторим начин съчетава голямата си любов към децата с идеята да се грижи през целия си живот за бездомните сирачета. Инициатор е за създаването на Благотворително дружество „Добрий Самарянин“ в Стара Загора.

Благодарение на нейната честност, прям и независим характер и усет към прогресивното, Теофано Попова твори в името на прогреса на обществото. През всичкото това време тя непрекъснато се усъвършенства. Владее 6 езика. Автор е на 14 книги.

Със сигурност може да се твърди, че Теофано Попова има изключителна роля за изграждането на нейния син Васил Василев Попов като един от най-всеотдайните борци за опазването на българската гора.

82 дни след погребението на сина ѝ Васил, Теофано Попова написва и издава книга за неговия живот, озаглавена „Кратки черти из живота и обществената дейност на лесничея Васил В. Попов от гр. Стара Загора“.

През 1927 г. урежда своето завещание с което оставя цялата си собственост на сиропиталището в родния си град. Две години по-късно, на 17 януари 1929 година, душата й намира вечен покой.

Д-р Коева разкри, че подготвя през 2022 г. отпечатването на своята книга за живота и дейността на Теофано Попова, в която разглежда и героичното дело на сина ѝ Васил Попов. В тази посока авторката дари копие на изданието, което предстои да публикува и за музейната сбирка на гимназията. В него д-р Коева подчертава, че с паметта на Васил Попов живеят и възпитаниците на Националната ПГГС „Христо Ботев“.

Д-р Стоянка Коева разгледа и остана силно впечатлена от материалната база на училището и обеща отново скоро да ни гостува.

Коментари:

коментара