Постановката „В полите на Витоша“ – ново творческо вдъхновение за групата „Театър в училище“ на Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

Участниците в групата театрално изкуство „ТЕАТЪР В УЧИЛИЩЕ“ към Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ продължават активната си работа по дейностите по модул „Изкуства“ на НП „Заедно в изкуствата и спорта“.

Школата с ръководител г-жа Недялка Стефанова, учител по БЕЛ в гимназията, имаше възможност да наблюдава постановката „В полите на Витоша“. Представлението по едноименната пиеса на Пейо Яворов бе дело на Драматичен театър – Ловеч. Талантливите театрали от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград се докоснаха до професионализма и таланта на ловешката театрална трупа и натрупаха ценни знания и опит, свързани с процеса на представлението.

Постановката е подбрана съобразно плануваните сценични изяви на училищната трупа под заглавието „Писмата на поетите“, в частта Яворов.

В постановката „В полите на Витоша“, Яворов вплита личната си любовна история с Мина Торова, чийто край е определен от смъртта. Тази история е част и от репетираната в гимназията  интерпретация по мотиви от пиесата на Бойко Илиев, „В часа на синята мъгла“.

Учениците – артисти видяха как се прави роля, какво е да си на сцена, как артистът успява да преодолява границата между сцената и публиката в залата.

Съпреживяването на изкуството, един различен свят, в който можем да намерим и своето място.

Групата „ТЕАТЪР В УЧИЛИЩЕ“ създаде и собствен сайт. Повече за начинанието и изявите на театралите от Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград, може да научите от връзката по-долу:

„УЧИЛИЩЕ ЗА ТЕАТЪР“ – официален сайт

Коментари:

коментара