Ползотворна визита на най-големия карстов парк в регион Емилия-Романя

Встъпителна среща с органите за управление на парковете и биоразнообразието, проведе на 4 септември работната група от НПГГС „Христо Ботев“ – Велинград, която участва в проект „Изграждане на практически компетенции за устойчиво управление на горите“, договор 20181BG01KA102047029, финансиран по програма „Еразъм +“ в Болоня.

Мястото на срещата в Ден 5 бе най-големият карстов парк в регион Емилия-Романя, носещ името „Parco dei Gessi Bolognesi e Calanchi dell’Abbadessa“. Задачата да ни запознае с комплекса, разположен на площ от 4 817,87 хектара, бе поверена на Фабио Супини. Още в началото на срещата нашият събеседник ни сподели, че познава България, защото е имал възможност да посети планините Рила и Пирин, от които пази вълнуващи спомени.

Паркът се простира до най-близките склонове, намиращи се югоизточно от Болоня. Пейзажът оформят плато, долини и много скали. Красивата защитена зона, крие в себе си входовете на над 100 пещери, повечето от които са недостъпни и затворени за посетители. Основната скала в парка е селенит (лунен камък), която се отличава с кристална структура и перлена светимост. В миналото от тези територии са добивани скални материали, които са използвани при облицовката на някои от основните сгради в Болоня.

Любезният домакин Фабио Супини

Растителността е представена от типични средиземноморски видове, начело с косматия дъб. Фабио Супини отчете също, че един от най-агресивните видове в парка е айланта.

Голям научен интерес от подземната фауна представляват някои видове прилепи и безгръбначни.

Коментари:

коментара