Поклон пред делото на Васил Левски – Апостолът на свободата

Ученическото творчество, посветено на Васил Левски украси централното фоайе в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград

На 19 февруари българският народ се прекланя пред делото на Васил Левски – Апостолът на свободата. На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. в околностите на София е изпълнена смъртната присъда на бележития българин. Мястото на обесването му се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно – на 19 февруари.

През тази година се отбелязват 149 години от гибелта на Васил Левски. С поредица от дейности в периода 17-18 февруари 2022 г. бе почетен Апостолът на свободата и в Националната ПГГС „Христо Ботев“ – гр. Велинград.

На 17 февруари 2022 г. (четвъртък) в централното фоайе на гимназията бе открита изложба, тематично посветена на живота и делото на великия българин. Събитието предизвика подчертан интерес от страна на преподавателите и учениците на гимназията. Богатото оформление бе дело на учениците от 8, 9 и 11 клас. Всички оцениха високо ученическото творчество, включващо общо 6 табла и един портрет на Апостола.

На 18 февруари 2022 г. програмата продължи с нови две дейности. По време на занятията се излъчи радиопредаване в памет на Васил Левски. В него участници ще бъдат ученици от 8 клас под ръководството на г-жа Росица Пашова, преподавател по БЕЛ. По училищната уредба звучаха гласовете на Анелия Лещарова от 8 „в“ и Тодор Пейчинов от 8 „а“, които с нескрита емоция и дълбока признателност напомниха за делото и светлата саможертва на Васил Левски в името на свободата на България.

Освен това бе излъчен и биографичен филм за Васил Левски. Представянето бе организирано от г-н Георги Кривулев, преподавател по история и география.

Коментари:

коментара