Поздравление по случай Втори юни – патронен празник на Национална ПГГС „Христо Ботев“ гр. Велинград

Уважаеми преподаватели и ученици на НПГГС „Христо Ботев“,

Поздравявам всички ви с патронния празник на нашата гимназия – Втори юни: Денят на Ботев и всички, загинали за свободата на България!

Всеки народ има своите исторически върхове. От тях съвременниците и поколенията отдават заслужена почит и признание към героите на събитията и на времето, от тях оглеждат изминатия път и хвърлят взор напред, в бъдното, където с нова сила и още по-ярка светлина сияе величието на подвига. Такъв връх за нас е Христо Ботев! По него измерваме делата си, любовта си към род и родина, преклонението си пред българското.

На Втори юни мълчаливо свеждаме чела под звуците на онази съкровена Ботева изповед: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“. Защото България живее с образа на Ботев. Защото в името на Ботев и неговите безсмъртни идеи в критични моменти от своята  история  българите са извършвали геройски дела. Той – Ботев, за нас е винаги „любов и вяра“.

Пожелавам на всички ви никога да не загубвате своята „любов и вяра“, защото те са въздухът, който дишаме! Нека не забравяме заветите на Ботев – именно те ни дават сили да живеем, да се борим, да пребъдем!

Бъдете живи и здрави  и съхранете съкровената си обич към Ботев – гениалния поет и революционер на България, и нека тя се предава от поколения на поколения!

Честит патронен празник на училището ни!

Инж. Стефан Шулев – Директор на НПГГС „Христо Ботев“ Велинград

Коментари:

коментара