ОТНОВО НА ТЕАТЪР С “ТЕАТЪР В УЧИЛИЩЕ„

Докато усилено репетират за ролите си в „Лодка в гората“ – нашия спектакъл по едноименната пиеса на Николай Хайтов, учениците имаха възможност да се докоснат до света на Хайтов и майсторската игра на талантливите актьори от Драматичен театър Търговище.

„Когато светът беше шарен“ – постановка по едноименния разказ на Хайтов и със специалното участие на Владимир Карамфилов – Въргала. Това се оказа и най-важната ни репетиция, защото всичко което не можем да кажем с думи трябва да видим.

В НПГГС „Хр. Ботев“ и през учебната 2023/2024 година учениците с артистичен талант имат възможността да се развиват и изявяват на сцена. Актьорската игра, сценичните декори и ефекти,  взаимоотношенията, които възникват по време на творческия процес – всичко това е различен път към необяснимия понякога свят на младите хора. С тази цел и с възможностите на НП „Заедно в изкуствата и спорта“ 2023,  в Модул „Изкуство“ продължава дейността на учебния ни театър.

С осигуреното финансиране по проектното предложение на стойност 8 000 лв. вече тече усилен репетиционен период.

„Интересът към творчеството и личността на Хайтов напоследък ме провокира да поставя учениците си в неговия „ засукан свят“, в който гората и човекът не враждуват, а взаимно се допълват и обогатяват“ – така ръководителят на „Театър в училище“, г-жа Недялка Стефанова, определя избора си на заглавие.

Гимназията разполага с обширен парк с богата колекция от дървесни видове, отговарящ на  професионалния профил на училището. В тази естествена среда се вписва и изградената открита учебна сцена, едно пространство за творчески изяви, което продължаваме да развиваме и оборудваме.

„ПИСАТЕЛЯТ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ вкупом онова, което поотделно знаят историците, етнографите, фолклористите и езиковедите“ – твърди самият Хайтов.  А Хайтов е и писател, и лесовъд.

Предстоящата ученическа постановка „Лодка в гората“ е част от предвидените изяви, посветени на 75 – годишния юбилей на Националната гимназия „Хр. Ботев“.

Коментари:

коментара