НПГГС „Христо Ботев“ се включи активно в Националната седмица на четенето 2019

Учителите по български език и литература в НПГГС “Христо Ботев” – Велинград провокираха интереса на учениците с различни инициативи, посветени на Националната седмица на четенето 2019, която се провежда във връзка със Стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността на МОН.

Неповторима среща с Елена Хайтова – писател и публицист

Дъщерята на Николай Хайтов, Елена, гостува във Велинград на 10.12.2019 г. по повод 100 години от рождението на писателя.

По покана на НЧ „Васил Левски – 1904“, госпожа Хайтова представи в малката зала на читалището поредната си книга „Орли от пламък“.

Книгата е посветена на нейния баща – Николай Хайтов и съпруга ѝ – Никола Гигов.

Учениците от НПГГС „Хр. Ботев“ и техните учители Георги Кривулев и Недялка Стефанова, имаха възможност да чуят забележителен и емоционален разказ от спомени за живота на Хайтов – патриот и пазител на българските корени и ценности.

Много мили спомени и емоции в авторката предизвикаха изпълненията на хор „Евридика“ с ръководител Никола Янев – Чоли, които изпяха песни по стихове на съпруга ѝ – Никола Гигов.

„ОТКРИЙ КНИГИТЕ“

На 12 декември учениците от 11- ти и 12- ти клас на гимназията, с преподавател по БЕЛ Недялка Стефанова, проведоха интересно състезание.

Събитието, включено в инициативите на гимназията във връзка с Националната седмица на четенето, цели да предложи на участниците забавен и атрактивен модел за проверка на знанията по българска литература и дендрология.

В отбора на 11- ти клас взеха участие :

 1. Александър Каменов -11а
 2. Кристиян Ганчев – 11а
 3. Теню Митев – 11а
 4. Радослав Юруков – 11а
 5. Верхат Джихан -11б
 6. Иван Бодуров – 11б

В отбора на 12-ти клас взеха участие:

 1. Георги Марков – 12а
 2. Венцислав Горанов – 12а
 3. Фатима Кейбашиева – 12б
 4. Илия Бързински – 12б
 5. Питър Генчев – 12в
 6. Юсуф Съртев – 12в

В първата част на състезанието отборите имаха индивидуална задача.

Всеки получи Литературна карта, в която трябваше да допише и познае по съответните факти от биографията съответния автор, както и да посочи негови заглавия и герои.

Всички участници  за време между 10 и 16 минути предадоха картите си и няма участник, който да не е посочил вярно името на автора и негови произведения.

Като време и като посочени верни отговори по-добри са резултатите на отбора на 11-ти клас.

Втората част на състезанието се проведе в парка на гимназията. Всеки участник си изтегли карта, в която имаше зададен маршрут с обозначено място, с латинското наименование на дървесен вид, при които е оставена книга на изучаваните в програмата български писатели и поети.

В тази част на състезанието резултатите и уменията на участниците се консултираха от инж. Цветан Чечев.

В цялостната организация на състезанието, свързана с подготовка, регламент и провеждане, активно се включиха учениците Илиян Пенев -12а и Христо Георгиев от 12в клас.

Тук участниците отново имаха и индививидуална и екипна  задача.

Първи финишира Верхат Джихан с време 4 мин. и 30 сек. от отбора на 11-ти клас , а от отбора на 12- ти клас  с най- добро време финишира Венцислав Горанов – 5 мин. и 52 сек.

Всички участници намериха своите книги, които са и наградата за участието им в състезанието.

В отборната битка и в двата етапа победител е отборът на 11-ти клас.

Посещение на библиотеката на НЧ „Отец Паисий -1893”

         На 12.12.2019 г. учениците от осмите класове на НПГГС „Христо Ботев” посетиха библиотеката в НЧ „Отец Паисий – 1893 ”. Те с интерес разгледаха различните отдели и информационния център.

Библиотекарките Христина Ненова и Лидия Кочева ги запознаха с правилата за ползване на библиотеката и услугите, които се предлагат: заемане на книги, ползване на компютри и интернет, справки по различни теми , свързани с учебния материал и извън него и др.

Коментари:

коментара